29 martie: Ziua Fumului și a Oglinzilor

 Cu o origine necunoscută, Ziua Fumului și a Oglinzilor din 29 martie pare să fi fost inițiată atât pentru a promova aprecierea artei magicienilor specializați în crearea de iluzii, cât și pentru a ne reaminti să fim precauți față de practici înșelătoare de zi cu zi. În parte, "fum și oglinzi" înseamnă, de obicei, că atunci când ne simțim îndemnați să fim direcționați să credem că ceva este real ori adevărat, în realitate, nu este deloc așa!


Abilitățile deosebite, tainele și amăgirea au stat la bazele artelor magice vreme de secole. Arheologii au descoperit  trucul simplu al cupei și mingii (Kendama), pe peretele unui mormânt egiptean antic. Preoții erau principalii practicanți ai magiei în Egiptul faraonic, unde erau văzuți ca gardieni ai unei cunoașteri secrete dăruite de către zei pentru a apăra de loviturile crunte ale sorții.  

      

29 martie: Ziua Fumului și a Oglinzilor

Totodată, preoții de pe atunci performau ritualuri magice pentru a-și proteja regii și a ajută morții să renască. În primul mileniu î.Hr, rolul pare să fi fost prelaut de magicieni (hekau). Amuletele erau o sursă de putere magică, desemnate ca o protecție a bărbaților și femeilor. Baghetele din metal înfățișând zeița-șarpe a Marii Magii erau utilizate adeseori în aceste arte tainice.


Tehnica clasică a "fumului și oglinzilor" a fost folosită mai întâi în anii 1770 în Germania. Johann Georg Schropfer a manipulat aceste elemente astfel încât să apară o "entitate" ce plutea prin aer. El a recurs pentru asta la o lanternă magică, o precursoare primitivă a proiectorului fragmentar de imagini împreună cu o oglindă concavă cu lentile conexe și o lumânare pentru iluminare.


Schropfer  a întemeiat apoi o lojă masonică în Leipzig, afirmând că numai grupul său cunoștea autenticile adevăruri masonice și că numai el putea comunica cu lumea spirituală. A cumpărat clădirea unei cafenele și a renovat-o ca un loc în care să-și țină ședințele spirituale. După moartea lui, alți oameni de spectacol au continuat activitatea sa, punând la punct ceea ce au ajuns să se numească show-uri fantasmagorice, senzaționale prin așa-zise efecte supranaturale. 


În 1865, un academician britanic a creat una dintre cele mai faimoase trucuri ale oglinzii, iluzia Sfinxului, care a fost popularizată de magicianul Colonel Stodare. Iluzia pretindea că releveaza capul desprins de trup, chipurile blestemat de un faraon. Ea era produsă cu două oglinzi învecinate având unghiuri ce serveau pentru reflectarea unui fundal în care supușii îngenunchează în spatele întregului contrafact. Capul detașat părea să plutească în văzduh. Principiul fundamental al reflexiei este încă esențial în astfel de amăgiri.


Repere din istoria Zilei Fumului și a Oglinzilor


- 1832: Filosoful și omul de știință scoțian Sir David Brewster, inventatorul caleidoscopului, demască "aparițiile" în lucrarea sa "Scrisori despre Magia naturală", explicând că ochii nu pot fi de încredere în recepționarea corectă a lumii noastre.


28 martie: Ziua Trigliceridelor


- 1862: Omul de știință britanic John Henry Pepper face o demonstrație cu "Fantoma lui Pepper", o tehnică specială utilizată încă în casele și castelele "bântuite" pentru a produce efecte fantomatice prin reflectarea lor într-o folie de plexiglas.


- 1876: "Magia modernă", lucrare a profesorului Hoffmann, publicată la Londra de "George Routledge and Sons", este prima carte în engleză care explică cum se performează magia, de la trucuri cu cărți de joc până la iluzii de pe o scenă.


- O Mecca pentru magicieni: Bill și Milt Larsen continuă muncă tatălui lor de o viață dedicată performării magiei prin deschiderea "Castelului Magic" din Los Angeles ca un club privat destinat exclusiv membrilor "Academiei de Arte Magice". 


29 martie: Ziua Mondială a Pianului

29 martie: Ziua Fumului și a Oglinzilor 29 martie: Ziua Fumului și a Oglinzilor Reviewed by Diana Popescu on martie 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.