3 martie: Ziua Festivalului Japonez al Păpușilor

 Hinamatsuri, Festivalul Japonez al Păpușilor, ce are loc anual pe 3 martie, este cunoscut și ca Ziua Păpușilor sau Ziua Fetelor. Cu această ocazie, familiile japoneze se roagă pentru sănătatea, fericirea și prosperitatea tinerelor lor fiice. Este una din cele cinci festivități sezonale ori "sekku". Prima zi a primei luni, cea de-a treia a celei de-a treia luni, ziua a cincea din a cincea lună, și așa mai departe, sunt cu toate celebrări sekku. 


Numeroase sărbători și tradiții japoneze datează de mii de ani, și Hinamatsuri nu face excepție. A fost la origine numit Festivalul Piersicii fiindcă se desfășura când piersicii erau deplin înfloriți. Păpușile au fost dintotdeauna un aspect major al Hinamatsuri și și-au păstrat și în prezent importanța. 


Festivalul a început în perioada Heian (794-1.185), când oamenii aveau un eveniment similar dedicat rugăciunii pentru noroc. Ei puneau păpuși din paie sau hârtie pe plute pe care le lăsau să navigheze în râuri, crezând că păpușile vor alunga spiritele rele ori calamitățile. Și-au amplasat aceste păpuși și în casele lor în perioada Edo (1.603-1.868).    

                                  

3 martie: Ziua Festivalului Japonez al Păpușilor

În decursul anilor 1.600, când prințesa Okiko, fiica împăratului Go-Mizuno, a decis să se joace cu un aranjament sau stand al păpușilor creat special pentru ea, obiceiul a evoluat prin așezarea păpușilor pe platforme, standuri drapate cu un material textil colorat în purpuriu.


Împărăteasa Meisho a promovat Hinamatsuri când a ajuns pe tron, în 1687. Meșteșugarii de pe tot cuprinsul Japoniei fac păpuși Hinamatsuri încă de atunci, iar tradiția s-a propagat până în zilele noastre. 


Hinamatsuri a fost abandonată în favoarea unor noi sărbători concentrate pe conexiunea imaginară a împăratului cu poporul de-a lungul perioadei Meiji, când Japonia a început să se modernizeze dar, mai târziu, a fost reintrodusă.


Simbolizează țelurile și valorile japoneze prin evidențierea căsătoriei și familiei, iar păpușile sunt create astfel încât să semnifice împăratul și împărăteasa. Astfel, celebrarea infuzează respect și apreciere pentru tronul japonez. 


2 martie: Ziua Mondială a Bunăstării Mentale a Adolescenților


Famillile organizează diverse evenimente în casele lor în perioada dintaintea zilei de 3 martie pentru a-și arăta standurile cu păpuși. Pe de altă parte, festivalurile tradiționale japoneze presupun, în general, mari adunări publice, marșuri, dansuri, jocuri de artificii, vânzări stradale și alte forme de divertisment.


Precizări despre Ziua Festivalului Japonez al Păpușilor


- Păpușile trebuie să fie sărbătorite, afișate numai până în a doua zi de după Hinamatsuri, spunându-se că dacă sunt ținute mai mult timp după aceea, fetele se vor mărita târziu.


- Prețul unui stand de păpuși Hinamatsuri variază considerabil în funcție de numărul acestora și numărul de niveluri ale standului. Cele mai scumpe seturi pot costa peste un milion de yeni, iar cele obișnuite circa 200.000 de yeni. Șapte niveluri, 15 păpuși, plus mobilierul de zestre miniatural al împărătesei crează un întreg stand.


- Pe 3 martie, fetele vizitează templele îmbrăcate în kimonouri în culori strălucitoare. 


- La Centrul de Artă și Schimb Cultural Orășănesc Katsuna, din Chiba, Japonia, sunt expuse peste 8.000 de păpuși Hinamatsuri.


- Culoarea roz este adeseori asociată cu Hinamatsuri, deoarece este un simbol japonez al feminității și primăverii. 


- Aranjamentul păpușilor Hinamatsuri de pe un stand are menirea de a reprezenta o nuntă din perioada Heian.


3 martie: Ziua Mondială a Vieții Sălbatice

3 martie: Ziua Festivalului Japonez al Păpușilor 3 martie: Ziua Festivalului Japonez al Păpușilor Reviewed by Diana Popescu on martie 02, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.