30 martie: Ziua Mondială a Bipolarității

 Ziua Mondială a Bipolarității este marcată anual pe 30 martie, odată cu aniversarea nașterii pictorului olandez Vincent van Gogh, unul dintre cei mai influenți creatori din istoria artei plastice occidentale. Creativitatea lui s-a exprimat în paralel cu boala sa mentală, fiind diagnosticat postum cu o afecțiune bipolară. Tulburarea bipolară influențează dramatic starea de spirit și poate duce către episoade de depresie și euforie, cu un impact negativ asupra sănătății, productivității și interacțiunii umane.


Ziua Mondială a Bipolarității este o inițiativă a Societății Internaționale pentru Tulburări Bipolare, în parteneriat cu Fundația Internațională a Bipolarității și Rețeaua Internațională a Tulburării Bipolare.   

 

30 martie: Ziua Mondială a Bipolarității

Tulburarea bipolară nu este una modernă, diagnoza sa datând încă din Grecia Antică. Cele mai timpurii menționări ale sale pot fi găsite în literatura medicală a lui Hipocrate, supranumit "părintele medicinii". El și-a descris descoperirile despre două stări de spirit polare, opuse, cunoscute astăzi ca depresie și manie.


Înțelegerea conceptuală a Bipolarității s-a petrecut în secolul al XIX-lea.


Descrieri independente ale tulburării bipolare au fost prezentate de Academia de Medicină din Paris, în 1854, de către neurologul Jules Baillarger și psihiatrul Jean-Pierre Fairet. Termenul de "tulburare bipolară" nu apăruse încă, așa că Baillarger s-a referit la boală ca la o "Folie à double forme", adică o nebunie cu formă duală, iar Fairet a numit-o o "folie circulaire", adică o nebunie ciraculara.  


În 1993 a fost fondată Fundația Internațională a Bipolarității, care s-a ocupat de atunci de cercetări ale acestei boli și ajutorarea oamenilor afectați de ea. Schimbări ale dispoziției extreme sunt adeseori nerecunoscute sau neglijate că fiind probleme temperamentale, în vreme ce persoanele suferinde trec, de fapt, orin valurie de manie și depresie. 


Repere din istoria Ziua Mondială a Bipolarității


- Secolul I d.Hr.: Aretaeus din Capadochia începe asocierea medicală dintre manie și depresie.


- Secolul al XVII-lea: Robert Burton publică "Anatomia Melancoliei", recomandand tratamentul melancoliei prin muzică și dans.


29 martie: Ziua Mondială a Pianului


- 1851: Psihiatrul francez Jean-Pierre Falret publică un articol denumit "Folia circulară".


Lucruri puțin știute despre tulburarea bipolară


- Tulburarea bipolară este dramatică, și poate împiedică succesul în orice domeniu al vieții, în muncă, relații interumane și chiar în activități zilnice precum spălatul și dormitul.


- Tulburarea bipolară afecteză o persoană nu numai mental, ci și fizic, sub forma unor spasmuri, migrene și tulburări metabolice.


- Asemeni amprentelor, nu există două tulburări bipolare identice. Diagnozele diferă semnificativ, ceea ce face caracterizarea bolii și tratamentului ei mai dificile. 


- Printre celebritățile suferinde de tulburare bipolară sunt Demi Lovato, Mary Lambert, Kanye West și Richard Dreyfuss. 


29 martie: Ziua Fumului și a Oglinzilor

30 martie: Ziua Mondială a Bipolarității 30 martie: Ziua Mondială a Bipolarității Reviewed by Diana Popescu on martie 29, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.