31 martie: Ziua Turnului Eiffel

 Ziua Turnului Eiffel este celebrată an de an pe 31 martie pentru a comemora aniversarea inaugurării acestuia. Finalizat în această zi, în 1899, acest monument simbolic a rezistat testului timpului și rămâne unul dintre cele mai remarcabile, minunate ale lumii. Cu o înălțime de 324 de metri, La tour Eiffel (în limba franceză) domină orașul Paris și semnifică triumful ingineriei moderne și al civilizației occidentale. 


După un secol de la Revoluția Franceză, guvernul Franței a plănuit organizarea unui târg internațional care să înfățișeze avansul industrial din secolul al XIX-lea. Pentru acesta s-a organizat o competiție pentru arhitecți, la care au luat parte peste 100 dintre ei.              

           

31 martie: Ziua Turnului Eiffel

Printre aceștia a fost Gustave Eiffel, care a propus construirea unui turn înalt de peste 300 de metri pe un schelet de oțel, proiectat de Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Cu un portofoliu impresionant, ce includea crearea Statuii Libertății, Gustave Eiffel a fost capabil să convingă Comitetul Centenarului Francez că această realizare aproape inimaginabilă era posibilă. Contractul pentru clădirea turnului i-a fost aprobat în 1887.


În ciuda scepticismului, criticilor și chiar protestelor cu care a fost întâmpinat, acest proiect a început să fie pus în aplicare pe 28 ianuarie 1887. În numai 2 ani, 2 luni și 5 zile a fost finalizat, prezentat guvernului francez în vederea expoziției internaționale. Restul este istorie...


Viziunea lui Gustave Eiffel a infuzat o nouă viață străzilor Parisului și l-a transformat în orașul iubirii așa cum bine știm, deși nu aceasta a fost intenția sa inițială. În propriile lui cuvinte, Gustave Eiffel își dorea că turnul să fie un simbol al măreței mișcări științifice a secolului al XVIII-lea și a revoluției din 1789.


În zilele noastre, turnul Eiffel continuă să se înalțe în inima Europei și este vizitat anual de milioane de turiști. Din 2.000, grandoarea aurie a turnului a fost suplimentată cu 20.000 de becuri de 6 W, aprinzându-se și stingându-se într-o succesiune rapidă de câte 5 minute pe oră după crepuscul. 


Lucruri interesante despre turnul Eiffel


- Înaintea de materializarea  planurilor pentru turnul Eiffel lumea nu văzuse nicicând o construcție de o asemeni înălțime.


- Turnul Eiffel este poreclit "La Dame de Fer", adică "Doamna de fier".


- După ocuparea Franței de către naziști, în 1944, Hitler a vrut să demoleze turnul Eiffel dar, din fericire, guvernatorul militar al Paris-ului nu i-a ascultat ordinele.


30 martie: Ziua Mondială a Bipolarității


- Primul etaj al turnului Eiffel găzduiește un oficiu poștal funcțional, de unde poți trimite o vedere în orice parte a lumii, destinatarul fiind onorat cu un timbru unic. 


- La prima bătălie de pe Marne, unul dintre transmitatorii atașați turnului Eiffel a blocat comunicațiile germane, un lucru hotărâtor pentru victoria aliaților. 


31 martie: Ziua Mondială a Backup-ului / Copiilor de rezervă digitale

31 martie: Ziua Turnului Eiffel 31 martie: Ziua Turnului Eiffel Reviewed by Diana Popescu on martie 30, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.