9 martie: Ziua Chiftelei

 Adevărate daruri venite din ceruri, chiftlele și rețetele despre prepararea lor au fost menționate mai întâi în texte antice chinezești, arabe și romane . Fiecare cultură pare să aibă propria versiune a lor. Dacă cele din carne de porc, vită și oaie sunt cele mai populare, ele pot fi făcute și din carne de pasăre, pește ori chiar din ingrediente vegane.


Aproape orice zonă din lume are propria să istorie și propriile tradiții despre piftele ori chiftele. Sunt savuroase indiferent dacă sunt numite "frikadeller", "kofteh", "polpette" sau "albodinga". 


Chiftele se potrivesc cu multe alte tipuri de mâncare. De ce să le alăturăm numai piure, sos de roșii ori spaghetti? Un sos cremos de curry poate transforma, de exemplu, într-o minunăție vegetariană pifteaua kofta. 


Cărțile de bucate ale romanilor antici "Apicius" includeau multe rețete de chifteluțe.         

      

9 martie: Ziua Chiftelei

Rețele dintre cele mai timpurii din cărțile de bucate persane vorbeau despre miel asezonat tocat modelat în chiftele de mărimea unor portocale și glazurat cu gălbenuș de ouă și, uneori, cu șofran. Această metodă a fost preluată apoi în Occident. 


Poume d'oranges  este o mâncare din chiftele aurii din Evul Mediu. 


Piftele prăjite albaniene (qofte të fërguara) includ brânză feta.


În Austria, chifetele prăjite sunt numite Fleischlaibchen ori Fleischlaiberl.


În Belgia, piftelele poartă denumirea de "ballekes" sau "bouletten" în Flandra și, sunt, de obicei, făcute dintr-un amestec de carne de vită și porc, cu firimituri de pâine și ceapă tăiată. 


În Bosnia Herțegovina și Serbia, chiftele sunt cunoscute ca și "ćufte" (din termenul turcesc "köfte" și sunt tipic produse din carne de vită tocată și servite cu piure de cartofi. 


În Marea Britanie, "faggot" reprezintă un tip de chiftea condimentată din carne de porc. Este tradițional preparată din inima, ficatul și carnea grasă de pe burta a porcului tocate împreună, cu ierburi adăugate ca mirodenii și, câteodată, cu firmituri de pâine. 


În Bulgaria, piftele sunt numite "kyufte" (din turcescul "köfte") și sunt tipic gătite din carne de vită sau de porc tocată, ori un amestec al celor două. Pot fi prăjite sau pe puse pe grătar, și conțin adeseori ceapă și pâine înmuiată. 


8 martie 2022: Ziua Commonwealth-ului


În Croația, chiftele poartă denumirea de "polpete" în regiunea dalmațiană ori "făširani šnicli" ("făširanci) sau "ćufte" în regiunea continentală. Sunt făcute, frecvent, cu un amestec de porc și vită, și sunt servite cu piure de cartofi sau cu orez, adeseori cu un sos bazat pe tomate. 


În Franța, piftelele sunt cunoscute că "boulettes de viandes" ori (în nordul Franței) ca "fricadelles". 


În Germania, chiftelele sunt știute mai ales ca "Frikadelle", "Fleischküchle", "Fleischpflanzerl", "Bulette" ori "Klopse". O variantă faimoasă a lor este "Königsberger Klopse", ce conține hamsii sau hering sărat, fiind mâncată cu sos de cuper. 


În Grecia, piftelele prăjite sunt numite "keftédes (κεφτέδες)" și includ un amestec de pâine, ceapă, frunze de pătrunjel și mentă.


În Italia, piftelele ("polpette") sunt consumate, în general, ca fel principal, precum și în supă. Principalele ingrediente ale lor sunt vita / porcul, uneori pasăre sau cârnați, sare, piper negru, usturoi tocat, ulei de măsline, brânză Romano, ouă, firimituri de pâine  și pătrunjel. 


În Ucraina poartă numele de "kotleta" ("котлета") când sunt prăjite și "frykadelka" ("фрикаделька") când sunt fierte în supă sau borș. 


9 Martie: Ziua Panicii

9 martie: Ziua Chiftelei 9 martie: Ziua Chiftelei Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.