8 martie 2022: Ziua Commonwealth-ului

 Ziua Commonwealth-ului, sărbătorită în fiecare an în a doua luni din martie, este marcată cu o ceremonie religioasă la care participă famila regală la Westminster Abbey, și prin numeroase celebrări din  statele membre ale Commonwealth (în limba engleză, "averea comună"). Dacă în 2022 are loc pe 8 martie, în următorii anii pică pe astfel: 2023 - 13 martie, 2024 - 11 martie, 2025 - 10 martie, 2026 - 9 martie.     

             

8 martie 2022: Ziua Commonwealth

Deși Ziua Commonwealth-ului din prezent este o celebrare importantă pentru cel puțin un număr estimat de 2 miliarde de oameni din toată lumea, nu a fost numită întotdeauna așa și a avut o lansare oarecum timidă. A fost, originar, cunoscută drept "Ziua Imperială", fiind inițiată în 1902 pentru a onora pe regina Victoria. După moartea acesteia, a apărut ideea de a se consacra o sărbătoare ce onora Anglia, unitatea dintre națiunile din Commonwealth și idealurile libertății, toleranței și justiției din acestea. Un  pic de ipocrizie, nu-i așa?


Ziua Imperiului nu a fost, de fapt, recunoscută oficial până în 1916, după ce fusese sărbătorită neoficial în Canada timp de 14 ani. A fost nevoie de încă 10 ani pentru a atinge o mare popularitate, în 1925, ca "Ziua Imperiului de Recunoștiință", marcată pe stadionul Wembley de aproximativ 90.000 de persoane. 


În 1958, prim-ministrul Harold McMillan a transformat Ziua Imperiului în Ziua Commonwealth, pentru a sublinia că țările din acesta împărtășeau istoria, sistemele legale și multe altele. In 1973, Societatea Regală a Commonwealth-ului a propus ca dată sărbătorii să se schimbe, iar Secretariatul Commonwealth a ales-o pe cea din a doua zi de luni din luna martie. 


7 martie: Ziua Puterii Plantelor


În lumea postcoloniala de astăzi există numeroase dezbateri despre moralitatea Commonwealth-ului . În timp ce unele țări îl văd și acum o parte importantă și onorabilă a istoriei, altele o identifică în continuare pe regina Angliei ca monarhul lor. Oricum, multe țări din Commonwealth au fost, într-o perioadă sau alta, împiedicate să-și câștige independența față de Imperiul Britanic și unele nu pot uita colonizarea brutală care le-a afectat în acest fel!


8 martie - Ziua Internațională a femeilor

8 martie 2022: Ziua Commonwealth-ului 8 martie 2022: Ziua Commonwealth-ului Reviewed by Diana Popescu on martie 07, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.