17 aprilie: Ziua Internațională a Poeziei Haiku

 Ziua Internațională a Poeziei Haiku, o inițiativă a Fundației Haiku, celebrează această formă de artă pe 17 aprilie, în fiecare an. Haiku este un tip străvechi de poezie japoneză consistând, simplu spus, din 3 versuri, cu o structură a silabelor de 5-7-5, contestându-se, totuși, că ar există vreo cale de a fi creată în orice limbă occidentală. Asta deoarece haiku-rile japoneze se bazează nu numai pe silabe, ci și pe sunete.


Un haiku se focalizează, de obicei, pe natură, trecerea anotimpurilor și o frumusețe efemeră, insistând mai mult pe imagini, și nu pe metafore. 

                                

17 aprilie: Ziua Internațională a Poeziei Haiku

Potrivit Wikipedia, există 9 stiluri de haiku: Aware (stare emoțională intensă, mai ales de bucurie, optimism, frumusețe armonioasă), Fueki (eternul, ceea ce este constant, dimensiunea atemporală a artei, a naturii), Ryuko (efemerul, ceea ce este vremelnic, dimensiunea trecătoare a naturii), Mei (frumusețe a naturii, a inteligenței umane), Mono No Aware (patos al lucrurilor), Mushin (negativitate, lipsă de spirit, cu conotații din filozofia Zen, de nimicnicie), Sabi (tristețe a singurătății, a declinului, a sărăciei acceptate, a timpului atotdistrugător), Wabi (frumusețe austeră, melancolie, dezolare), Yugen (misterul singurătății, al însingurării) și Karumi (simplitate adâncă a formei literare, eleganță, naturalețe).


Repere din istoria Zilei Internaționale a Poeziei Haiku


- Anii 794 - 1.185 d.Hr.: În decursul perioadei Heian era o cerință socială învățarea și rostirea fluentă de poezie chinezească și japoneză. 


- Secolul al XVI-lea: Poezia japoneză trece printr-o renaștere prin popularizarea stilului haiku.


- Secolul al XVII-lea: Haiku japonez, așa cum îl știm astăzi, este perfecționat de poetul Matsuo Basho (1644-1694).


- Secolul al XVII-lea: Forma de poezie "haiku" este recunoscută oficial cu acest nume. De asemeni, haiku este corelat cu practica de meditație Zen.


16 aprilie: Ziua Orhideei


Cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei Haiku, Fundația Haiku găzduiește numeroase evenimente, lecturi, expoziții și competiții. 


Deși regulile poeziei haiku pot pare restrictive, ele îmboldesc, de fapt, creativitatea prin acționarea centrului creierului de rezolvare a problemelor!


17 aprilie: Ziua Mondială a Hemofiliei

17 aprilie: Ziua Internațională a Poeziei Haiku 17 aprilie: Ziua Internațională a Poeziei Haiku Reviewed by Diana Popescu on aprilie 16, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.