2 aprilie: Ziua Internațională a Verificării Faptelor

 Ziua Internațională a Verificării Faptelor, ce are loc an de an pe 2 aprilie, se focalizează către relatarea corectă a evenimentelor și protejarea publicului față de dezinformare sau știri false. Este o zi al cărei rol este accentuat în 2022 de campania de comunicate de presă măsluite ale Rusiei lui Putin în decursul atacului său nemilos asupra Ucrainei, care a dus la năruirea multor orașe și moartea unor civili, oameni nevinovați, inclusiv copii. 


Specialiștii în verificarea faptelor, informațiilor ajută la protejarea reputației media a unei publicații scrise sau online, prin prevenirea răspândirii unor zvonuri eronate și fraudelor jurnalistice. Într-o lume în care știrile provin din tot felul de informații din media socială (de exemplu Facebook, Twitter și Instagram), informațiile și persoanele pot fi foarte ușor de manipulat în direcții greșite, în încercarea de a se influența, subiectiviza opiniile publice.

                               

aprilie: Ziua Internațională a Verificării Faptelor

Prima marcare oficială a Zilei Internaționale a Verificării Faptelor s-a petrecut pe 2 aprilie 2017. Oricum, conceptul despre crearea acestei zile a apărut în 2014, la o conferință a jurnaliștilor și profesioniștilor în verificarea faptelor de la Școala de Economie din Londra. Discuțiile despre acest concept au fost iscate de recunoașterea pericolului produs de dezinformarea politică, în particular, pe site-urile din media socială. 


În 2016, de-a lungul alegerilor din SUA, "fake news" (știrile false) au dus spre revolte nejustificate și au adus din nou în atenție (anterior de războiul din Ucraina) acest subiect, ceea ce a determinat, cu un an mai târziu, crearea Zilei Internaționale a Verificării Faptelor. 


A fost proclamată oficial de "Fact-Checking Network" (Rețeaua de Verificare a Faptelor), alături de parteneri din diferite organizații de media din întreaga lume. Dată de 2 aprilie a fost selectată întrucât este semnificativă, ca următoarea a Zilei Păcălelilor!


1 aprilie: Ziua Ateistului


Verificarea faptelor este un domeniu relativ recent, fiind existent de mai puțin de 100 de ani. Își are rădăcinile în epoca "jurnalismului galben american", în care adevărul a devenit umbrit de senzaționalism în titluri, totul în scopul profitului. De altfel, acest tip de jurnalism este prezent încă în România, în diverse ziare, publicații scrise si online.


Inițial dominată de femei și considerată ca un job feminin în occident, verificarea faptelor a început să câștige legitimitate ca și carieră odată cu înființarea magazinului "Time", în anii 1920, care a început să angajeze și bărbați în această profesie. 


2 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

2 aprilie: Ziua Internațională a Verificării Faptelor 2 aprilie: Ziua Internațională a Verificării Faptelor Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.