3 aprilie 2022: Ziua Geologului

 În prima duminică din aprilie a fiecărui an este celebrată Ziua Geologului, una dedicată unei științe uneori subestimate, fără de care nu am putea ști nimic despre istoria de peste 4,5 miliarde de ani a pământului. Dacă în 2022 are loc pe 3 aprilie, în următorii ani este marcată astfel: 2023 - 2 aprilie, 2024 - 7 aprilie, 2025 - 6 aprilie, 2026 - 5 aprilie. 


Planeta noastră este într-o continuă mișcare, schimbare. Cine ne arată asta cu certitudine? Desigur, geologii! Geologia studiază materialele, caracteristicile naturale și procesele de pe pământ, precum și istoria tuturor formelor de viață dintotdeauna, de la dinozauri până în zilele noastre. 


Aristotel a fost primul gânditor cunoscut pentru observațiile sale despre cum funcționează lumea. Urmându-i pașii, mai mulți filosofi și oameni de știință au început să exploreze tot mai profund secretele pământului. În cele din urmă, romanii au învățat cum să extragă din acesta roci valoroase, îndeosebi marmură. Mineritul a dus la clădirea literală și metaforică a fundațiilor Imperiului Roman.   


3 aprilie 2022: Ziua Geolog

O nouă ramură de studiu s-a ivit în secolul al XVII-lea, când cercetătorii s-au îndreptat către fosile pentru a înțelege istoria și evoluția pământului. Fosilele au furnizat noi indicii despre epocile timpurii ale Terrei. Dezbaterile din jurul acestui concept s-au intensificat, în special între creaționiști și oameni de știință. Teologia spunea că pământul ar avea o vechime de 6.000 de ani, dar studierea fosilelor a dovedit că este cu mult mai vârstnic.


În secolul al XIX-lea, geologia, așa cum o știm astăzi, și-a câștigat un renume substanțial. Omul de știință James Hutton a demonstrat că rocile s-au format prin două procese principale, unele prin sedimentare, și altele prin activitatea vulcanică. Studiul său a scos în evidență că astfel de activități geologice se desfășoară lent vreme de mii de ani. Esențial, prezentul are răspunsurile trecutului. Pământul pe care mergem în prezent a rezultat din aceste schimbări și va continua să se transforme și în viitor. Hutton este numit "părintele geologiei moderne".


Geologia a progresat notabil odată cu debutul anilor 1900 cu o teorie cunoscută ca derivă continentală, a lui Alfred Wegener. El a sugerat că toate continentele au constituit odată un supracontinent numit "Pangaea". Potrivit lui Wegener, de-a lungul a milioane de ani, Pangaea s-a fragmentat în părți diferite care s-au distanțat gradual una de cealaltă, luând pozițiile continentelor pe care le cunoaștem în prezent. În zilele noastre, această teorie a fost înlocuită de știința "plăcilor tectonice".


2 aprilie: Ziua Internațională a Verificării Faptelor


Ziua Geologului a fost înființată în aprilie 1966 de eminenți geologi sovietici. Apoi, popularitatea sa a depășit cu mult frontierele fostei URSS. La urma urmei, este vorba despre o știință, si nu despre politică!


Lucruri interesante despre roci


- Peisajul impresionant din Giant's Causeway din Irlanda (în irlandeză "Clochán na bhFómharach") a fost creat de roci magmatice care s-au răcit luând forme naturale poligonale. 


- Artiștii plastici din Evul Mediu foloseau culorile stralucitore din roci și minerale în crearea picturilor religioase.


- Piatra Ponce, un substrat natural derivat din roca vulcanică, este atât de ușoară încât poate pluti pe apă.


- Munții Himalaya cresc anual în înălțime cu circa 6 centimetri.


- Plantele pot sfărâma rocile pe măsură ce le cresc rădăcinile, în vreme ce apa le poate eroda prin cicluri repetate de îngheț și dezgheț. 


3 aprilie: Ziua Petrecerii Mondiale

3 aprilie 2022: Ziua Geologului 3 aprilie 2022: Ziua Geologului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 02, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.