7 aprilie 2022: Ziua Buritto

 Anual, în prima marți din luna aprilie (în 2022, pe 7 aprilie) este celebrată Ziua Buritto, una de apreciere a unui fel de mâncare delicios din bucătăria mexicană și texană, care s-a dezvoltat în bucătăria calforniană, consistând din 4 tortilla din făină înfășurate într-o formă cilindrică, conținând diferite ingrediente, precum carne de porc, vită ori pasăre, și orez, fasole gătită, legume ,salată și tomate, brânză și condimente precum salsa, pico de gallo, guacamole sau smântână. 


Înainte de dezvoltarea burrito modern, civilizația mayașă din Mexic folososea tortilla din mălai încă din din anii 1.500 î.Hr. pentru a "împacheta" mâncărurile umplute cu ardei iuți, tomate, ciuperci, suc de fructe și avocado. De asemeni, poporul Pueblo din sud-vestul SUA făcea tortille umplute cu sos fasole și sos de carne, preparate aidoma unui Buritto modern.      

                

7 aprilie 2022: Ziua Buritto

Originea precisă a Burrito nu este cunoscută. În 1895, în "Diccionario de Majicanismos" (Dicționarul mexicanismelor) a lui Feliz Ramos i Duarte, buritto sau taco erau identificate ca un tip de mâncare din statul mexican Guanajuato și definite ca o "tortella rulată cu carne ori alte ingrediente, numite "cocito" în Yucatan și "taco" în localitățile Cuernavaca și Mexico. Unii au speculat că își au originea de la "vaqueros", cowboy din nordul Mexicului din secolul al XIX-lea. 


Într-o poveste din foclor se istoristeste despre un om pe nume Juan Mendez, care vindea taco pe un stand stradal din vecinătatea Bella Vista a Ciudad Juarez, în decursul revoluției mexicane (1910-1921), care utiliza un măgar (în limba spaniolă "burrito"), pentru transportul său și al mâncării sale. Pentru a-și menține mâncarea proaspătă, Mendez o înfășură în tortille din făină de casă, sub o mică față de masă. "Mâncarea lui buritto" ("mâncarea măgarului") a crescut în popularitate și a fost adoptat termenul de "buritto" ca nume al acestui mare taco.


6 aprilie: Ziua Tartan


Într-o altă legendă, se poveste despre orașul Ciudad Juarez din anii 1940, unde un vânzător de hrană stradală ar fi creat tortilla pentru a o vinde copiilor sărmani de la o școală medie de stat. Vânzătorul îi poreclea pe elevii săi "buritto", întrucât "burro" este un termen colocvial mexican pentru "prostănac". Apoi, această denumire cumva derogatorie, dar afectuoasă, ar fi fost transferată mâncării cu care se alimentau.


Buritto a apărut mai întâi în meniul unui restaurant american la "El Cholo Spanish Cafe" din Los Angeles în anii 1930. Buritto a fost menționat mai întâi în media SUA în 1934, în "Cartea de bucate mexicană", o colecție de rețete regionale din New Mexico, creată de istoricul Erna Fergusson. 


7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătății

7 aprilie 2022: Ziua Buritto 7 aprilie 2022: Ziua Buritto Reviewed by Diana Popescu on aprilie 06, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.