6 aprilie: Ziua Tartan

 Marcată an de an pe 6 aprilie, Ziua Tartan o comemorează pe cea a Declarației Arbroath (Declarația Scoțiană de Independență), semnată în 1320. Este sărbătorită și de americani, având în vedere că Declarația americană de independență a fost modelată după cea a Arbroath și o mare parte dintre Părinții Fondatori ai SUA erau de descendență scoțiană. 


Ziua  Artan își are originea în Canada, la mijlocul anilor 1980, țară în care peste 15% din populație este de origine scoțiană. 6 aprilie este o zi ce îndeamnă diaspora scoțiană să își celebreze moștenirea și independența, prin semnarea Declarației Arbroath, care le-a acordat suverenitate deplină și dreptul de a se apăra prin propriile acțiuni militare. 

                      

6 aprilie: Ziua Tartan

La scurt timp după înființarea Zilei Tartan, în 1998, Coaliția Americanilor Scoțieni din SUA a făcut cu succes campania de comemorare a datei de 6 aprilie ca Ziua Națională a Tartanului, pentru a omagia realizările și contribuțiile remarcabile ale americanilor scoțieni pentru SUA.


Apoi, Ziua Tartanului s-a răspândit în lume, fiind, în principal, sărbătorită în Canada, America,  Australia și chiar în Argentina care are circa 100.000 de descendenți scoțieni, fiind cea mai mare comunitate de acest fel dintr-o țară nevorbitoare de limba engleză.


5 aprilie: Ziua Festivalului Qingming


În Scoția a fost consacrată ca festival național în 2004, la aproape 20 de ani după ce fusese fondată în Canada.


Cuvântul "tartan" se referă la un material textil din lână în carouri, purtat tradițional în kilt-uri specifice vechilor clanuri scoțiene.


6 aprilie: Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace

6 aprilie: Ziua Tartan 6 aprilie: Ziua Tartan Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.