5 aprilie: Ziua Festivalului Qingming

 Festivalul Qingming sau Ziua Măturării Mormintelor, cu o vechime de 2.500 de ani, inițiat în perioada dinastiei Zhou, are loc în ziua dintâi al celui cincilea termen solar din tradiționalul calendar chinezesc luno-solar. Marcat îndeosebi de chinezii Han și poporul Chitty din Malaezia, este dedicat onorării strabunilor prin oferirea de mâncăruri tradiționale și curățarea mormintelor. 


Este o sărbătoare asociată și cu agricultura. În vreme ce temperaturile cresc și se înmulțesc ploile, Quingming le semnalează fermierilor să se apuce de semănăturile de primăvară. 


Repere din istoria Festivalului Qingming


- Secolul al VII-lea î.Hr.: Legenda lui Jie Zitui. În decursul festivalului, oamenii agață ramuri de salcie în memoria lui JIe Zitui, un curtean care și-a tăiat din propria carne pentru a-l hrăni pe un prinț înfometat pe nume Chong'er. 


- 1976: Mii de oameni îl onorează (cu de-a sila sau nu) pe Zhou Enlai, primul premier al Republicii Populare Chineze, cu prilejul Zilei Festivalului Qingming. În China se obișnuiește ca în această zi să fie onorați oamenii politici și martirii.   

                        

5 aprilie: Ziua Festivalului Qingming

- 2008: Abia în acest an, în pofida istoriei sale îndelungate, China recunoaște Ziua Festivalului Qingming ca o sărbătoare publică. 


Tradiții ale Festivalului Qingming


 Cu prilejul acestei sărbători se aduc jertfe constând din mâncare tradițională și se aștern crini și crizanteme peste morminte. 


De asemeni, există obiceiul de a se înălța zmeie de care sunt prinse mici șiraguri de felinare.


O altă tradiție este cea de a se arde bancnote pentru cei morți, astfel încât să fie ajutați să-și cumpere lucruri în viața de apoi. 


Deși este o celebrare publică, este marcată de numai 24 de minorități etnice din China.


4 aprilie: Ziua Internațională a Morcovului


În cultura chinezească, frunzele de ceai culese înainte de această zi sunt considerate a fi de o calitate înaltă și sunt vândute cu prețuri mai mari.


În limba chineză, cuvântul Qingming înseamnă o "strălucire pură", fiindcă festivalul se desfășoară la începutul primăverii, când soarele începe să fie tot mai strălucitor.


În sudul Chinei, oamenii mănâncă "qingtuan" cu această ocazie, găluște gustoase din orez și orz. Grupul etnic Tujia se ospătează cu capuri de porc, iar minoritatea Miao se desfată cu un produs de patiserie denumit Quingming. 


5 aprilie: Ziua Internațională a Conștiinței

5 aprilie: Ziua Festivalului Qingming 5 aprilie: Ziua Festivalului Qingming Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.