Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație

 Monada hieroglifică a lui John Dee este un simbol al unificării, ale cărui părți componente se contopesc într-un întreg. De altfel, așa cum a fost definită de diferiți filosofi, monada este unitatea indivizibilă, materială sau spirituală, din care este alcătuită lumea.Înainte de a-i desluși semnificația, ar fi nevoie să aflăm mai mult despre creatorul său...


Cine a fost John Dee?


Un personaj important din istoria engleză a secolului al XVII-lea, John Dee s-a lansat pe scena publică a Angliei în 1527 și a murit în 1608. De-a lungul vieții sale a fost matematician, astronom, astrolog și ocultist. Se pare că s-a inițiat în aceste domenii încă din tinerețe. La întoarcerea sa de la studiile din Europa a fost primit la curtea aristocratică engleză, unde a devenit consilier al reginei Elisabeth I. A promovat expansiunea imperială a Angliei și a avut un rol vital la debutul acesteia.   


Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație

În ultimele decenii ale vieții sale, John Dee s-a dedicat filosofiei alchimice, ermetice, căutând să înțeleagă și să transpună în realitate formulele divine magice. A numit aceste formule, principii transcendente, "adevăruri pure". John Dee nu a făcut nici o diferență între matematică, știință și investigațiile sale oculte. Pentru el erau mijloace permițând să se ajungă la aceeași finalitate. Însetat de cunoaștere, a adunat sute de manuscrise și cărți. Se spune că poseda cea mai mare bibliotecă din Anglia vremurilor sale.


John Dee este, de asemeni, renumit pentru legăturile sale cu "îngerii". Este posibil ca această preocupare să fi fost asumată din cauza simțământului că eșuase în viață. Nu reușise să-și câștige cunoașterea dorită și să acceadă la "adevărurile pure" prin metode convenționale. Pierduse totodată favorurile reginei. Drept urmare s-a focalizat pe clarviziune, divinație, ghicirea viitorului și "contactarea" ființelor divine. 


Piatra filosofală: Istorie, legendă, simbol și semnificație


În 1852 l-a luat în serviciul său pe un anume Edward Kelly, considerat de unii un șarlatan. Kelly era un medium prin care John Dee pretindea că putea conversa cu îngerii. Au publicat împreună câteva cărți, unele scrise în limbajul "divin" numit de Dee "enochian".


În următorul an, îmboldit de "îngeri", John Dee a părăsit curtea reginei Elisabeth I și a călătorit alături de Kelly în Europa, întâlnind împărați și regi și continuându-și activitățile spirituale. În cele din urmă, cei doi s-au despărțit, după ce "îngerii" au dezvăluit că Kelly se culcase cu tânăra nevastă a lui John Dee!


Kelly a mers să lucreze pentru împăratul boemian Rudolf al II-lea, în Praga, creând, zice-se, aur alchimic. Era, așadar, Kelly un șarlatan? Un medium prin mijlocirea căruia subconștientul lui John Dee era exprimat sub forma unui discurs angelic? Oricum, după un timp, a picat din grațiile imperiale, a fost întemnițat și, apoi, ucis, pe când încerca să evadeze. John Dee s-a întors în Anglia și a murit din pricina sărăciei acasă la el, în Mortlake, la vârsta de 82 de ani. 


Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație


Una din cărțile sale, "Mons Hieroglyphica" (Monada Hieroglifică) explică simbolismul monadei sale. Această este compusă din diferite elemente și texte care lucrează în tandem. 


Unele dintre aceste componente includ două coloane înalte și o cupolă, o mare creastă înconjurată de îngeri și glifa lui Dee în centru. Glifa se presupune că reprezintă unitatea soarelui, lunii, elementelor naturii și focului.


În partea superioară a glifei, peste un cerc se suprapune o semilună. Cercul semnifică soarele, iar punctul din centru său reprezintă pământul. Motivul pentru care luna este înfățișată precum coarnele unui taur zodiacal este că ele sunt și întruchipări ale cornucupia sau cornului abundenței, bogăției și fertilității lumii.


Sub cerc este amplasată o cruce simbolizând cele patru elemente primordiale: pământul, aerul, apa și focul. Crucea este un însemn al perfecțiunii, inclusiv din punct de vedere matematic. 


În fine, la baza glifei se află simbolul lui Aries (semnul zodiacal al Berbecului), compus din două semicercuri unite într-un punct comun, și semnificand focul. Potrivit lui John Dee, "Soarele și luna ale acestei monade doresc ca elementele... să fie separate, iar acest lucru este făcut prin aplicarea focului."


Axis Mundi: Simbol și semnificație

Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 19, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.