14 mai 2022: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

 Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, celebrată an de an în a doua sâmbătă a lunii mai, este dedicată celor cel puțin 4000 de specii diferite ale acestor înaripate, reprezentând 40% din întreagă populație aviară a lumii. 


Dacă în 2022, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare pică pe 22 mai, în următorii ani are loc astfel: 2023 - 13 mai, 2024 - 11 mai, 2025 - 10 mai, 2026 - 9 mai, 2027 - 8 mai. 


Repere din istoria Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare


- 2006: A fost inițiată Înțelegerea asupra Conservării Păsărilor Migratoare de Apă Africano-Euroasiatice în colaborare cu Convenția Conservării Speciilor Migratoare ale Animalelor Sălbatice.    

 

14 mai 2022: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare


- 26 octombrie 2017: Mediul Înconjurător pentru Americi, Convenția despre Speciile Migratoare și Înțelegerea despre Conservarea Păsărilor de Apă Africano-Asiatice au anunțat un parteneriat pentru creșterea conștientizării despre situația dificilă a păsărilor migratoare din toată lumea. 


- 2018: Campania unită de mai sus ajunge să fie sărbătorită ca Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare de două ori pe an, în mai și octombrie. 


Lucruri interesante despre Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare


- Păsările sunt miracole ale evoluției, rude apropiate ale dinozaurilor.


13 mai: Ziua Internațională a Hummusului


- Migrația lor este generată de un impuls moștenit genetic. Abilitatea păsărilor călătoare de a zbura și a se orienta în decursul navigației lor este un fenomen foarte complex. De exemplu, trebuie să-și schimbe metabolismul pentru a înmagazina îndeajunsă energie pentru călătoriile lor anuale și să-și schimbe penele pentru a se pregăti pentru un zbor îndelungat epuizant.


- Migrația păsărilor ajută la controlarea populației de dăunători în orice parte a lumii pe care se întâmplă să le viziteze. Sprijină polenizarea florilor, iar unele dintre ele ajută la eliminarea rămășițelor leșurilor unor animale. În plus, găinațul lor furnizează nutrienți bogați, ce contribuie la dezvoltarea plantelor. 


14 mai: Ziua Internațională Dylan Thomas

14 mai 2022: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 14 mai 2022: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.