14 mai: Ziua Internațională Dylan Thomas

 Anual, pe 14 mai, cu ocazia Zilei Internaționale Dylan Thoms, este celebrată opera acestui scriitor galez, ale cărui cele mai cunoscute lucrări sunt poemul "Do Not Go Gentle Into That Good Night" (Nu intra blând în acea noapte bună) și piesa de teatru "Under Milk Wood" (Sub copacul de miracee).


Această zi comemorează prima citire de către autor a "Under Milk Wood", care a avut loc pe 14 mai 1953, la Centrul de Poezie 92Y, din orașul New York. Este organizată de Literature Wales (Țara Galilor Literară) și este finananțată de guvernul galez, care se consultă în această privința cu familia lui Thomas, moștenitorii lui și alții. Se desfășoară în întreaga lume și culminează cu acordarea Premiului Internațional Dylan Thomas.      

                                

14 mai: Ziua Internațională Dylan Thomas

Dylan Thomas s-a născut pe 27 octombrie în Swasea, Țara Galilor (Wales). În 1931, la varsta de 16 ani, a părăsit școala pentru a deveni reporter, și a început să lucreze pentru publicația "South Wales Daily Post". În acest punct al vieții sale, a scris multe poeme și a început să și le consemneze într-un caiet de notițe. A renunțat la publicistică în 1932, pentru a se focaliza integral pe poezie. În următorul an, a apărut în publicația New English Weekly, "And Death Shall No Have Dominion" (Și moartea nu va avea stăpânire), prima publicare internațională a unei opere a acestuia.


În primăvara anului 1934, poemul "Lights Breaks Where No Sun Shines" (Lumina pătrunde acolo unde soarele nu strălucește) a marcat intrarea din Anul Poeziei. A fost prima oară când un poem al lui Dylan Thomas au fost publicat într-o carte. Prima sa culegere de poezii, "18 Poems" (18 poeme), a văzut lumina tiparului în decembrie 1937, cuprinzând poezii din caietul său din tinerețe. 


Culegeri asemănătoare au fost publicate în următorii ani: "Twenty Five Poems" (25 de poeme), în 1936, "The Map of Live" (Harta vieții) în 1939, și "Deaths and Entrances" (Morți și intrări) în 1946. Opera lui Dylan Thomas a revenit către epoca romantică a poeziei, în contrast cu numeroși alți poeți contemporani lui, care s-au concentrat spre teme sociale și intelectuale.


13 mai: Ziua Mondială a Cocktail-ului


Dylan Thomas a lucrat și ca scenarist pentru BBC în decursul celui de-al doilea război mondial. De asemeni, a scris și piese de teatru, inclusiv "A Child's Chistmas în Wales" (Crăciunul unui copil în Țara Galilor). În 1937 s-a căsătorit cu Caitlin Macnamara, și a avut împreună cu ea doi băieți și o fată. Problemele financiare l-au urmărit de -a lungul întregii sale vieți, fiind împovărat de datorii adeseori. Era și un băutor înrăit! Aidoma altor poeți!


14 mai: Ziua "Dansează ca o găină"

14 mai: Ziua Internațională Dylan Thomas 14 mai: Ziua Internațională Dylan Thomas Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.