27 mai: Ziua Protecției Solare

 Ziua Protecției Solare, ce pică în fiecare an pe 27 mai, are menirea de a ne atrage atenția asupra pericolelor asociate cu o plajă excesivă. Indiferent dacă facem plajă pe malurile mării sau în apropierea unei piscine, un lucru considerat altădată ca fiind neriscant. În prezent această activitate este marcată în prezent, în multe locuri din lume, cu un steag galben, avertizând asupra posibilității contractării cancerului de piele și al altor efecte negative ale razelor solare ultraviolete. Cu cât factorul de protecție solară (SPF) din creme sau sprayuri este mai înalt, cu atât este mai bun!     

                    

27 mai: Ziua Protecției Solare

Până prin anii 1980, pe piață existau duzini dacă nu sute de "bronzanți" ori "loțiuni de bronzat", care nu numai că nu blocau acțiunea agresivă a razelor ultraviolete împotriva pielii, ci aveau și rolul să intensifice acțiunea soarelui, generând un bronz adânc în cel mai scurt timp posibil. 


În zilele noastre, cunoaștem foarte bine riscurile reale ale razelor soarelui, precum și faptul că ne pot provoca carcinoame și melanoame. Desigur, protecțiile solare sunt arma numărul 1 împotriva cancerelor pielii determinate de ultraviolete.


Repere din istoria Zilei Protecției Solare


- 1974: Oamenii de știință au descoperit pentru prima oară subțierea stratului de ozon al pământului, un component natural de oprire al impactului razelor ultraviolete.


- 1992: Un studiu aleatoriu asupra locuitorilor din Queensland, Australia, dovedește că utilizarea regulată a protecției solare poate preveni melamoanele. 


26 mai: Ziua de Naștere a lui Lenny Kravitz


- Anii 2.000: Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului adaugă paturile de emitere a razelor ultraviolete artificiale, interioare, din saloane,  pentru bronzat, ca unele dintre cele mai mari riscuri de contractare a cancerului de piele. 


- 2013: Un studiu publicat de "Journal of American Academy of Dermatology" (Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie) scoate la iveală că în pofida recomandărilor SPF30, cei mai mulți oameni își oferă îndeajuns de multă protecție solară pentru a avea beneficii complete și, de aceea, ar trebui să folosească loțiuni solare s.a. care sunt la nivelul SPF70 sau mai mult. 


27 mai: Ziua Medicinii de Urgență

27 mai: Ziua Protecției Solare 27 mai: Ziua Protecției Solare Reviewed by Diana Popescu on mai 26, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.