29 mai: Ziua Învață despre Compost

 Anual, pe 10 mai, Ziua Învață despre Compost ne îmboldește să ne aducem contribuția la conservarea resurselor naturale și reducerea amprentei de carbon. Compostul nu este numai un fertilizator benefic pentru mediu, ajutând și la economisirea de apă, energie, combustibil și bani! De asemeni, spre deosebire de fertilizatorii comerciali, bazați pe substanțe chimice, nu are riscul de a contamina pânzele freatice de apă.


Compostul este un amestec de ingredienți utilizat pentru fertilizarea și îmbunătățirea solului. Este, de obicei, preparat prin descompunerea plantelor, a resturilor alimentare și reciclarea materialelor organice. Amestecul rezultat este bogat în nutrienți vegetali și organisme benefice, precum viermii și miceliul fungic.    

                                      

29 mai: Ziua Învață despre Compost

Organismele compostului necesită patru ingredienti la fel de importanți pentru a fi eficiente:


- Carbon, pentru energie. Oxidarea microbiană a carbonului produce căldura necesară pentru alte părți ale procesului de formare a carbonului. Materialele cu un conținut înalt de carbon tind să fie maro și uscate.


- Azotul, pentru a se crește și reproduce mai multe organisme de oxidare a carbonului. Materiile cu conținut ridicat de azot tind să fie verzi și uscate. Pot include, de asemeni, fructe și legume colorate.


- Oxigen, pentru oxidarea carbonului, procesul de descompunere. Bacteriile aerobe au nevoie de un nivel al oxigenului de peste 5% pentru a performa procesul necesar de formare al compostului. 


- Apă. În cantități corespunzătoare, apa menține activitatea de formare a compostului fără a cauza condiții anaerobe.


28 mai: Ziua Hamburgerului


În mod ideal, procesul de formare a compostului trece prin trei faze majore:


- Faza mezofilică: Faza inițială, în care descompunerea se desfășoară la temperaturi moderate prin microorganisme mezofilice.


- Faza termofilică: Pe măsură ce temperatura crește, începe faza termofilic,ăîn care variate bacterii termofilice realizează descompunerea la temperaturi ceva mai înalte (50-60 de grade Celsius). 


- Faza maturării: În vreme ce aportul de compuși energetici se diminuează, temperatura începe să scadă, iar bacteriile mezofilice predomină din nou în etapa de maturare. 


Grădinarii numesc compostul "aurul negru". Acesta permite îndeplinirea celor mai mari deziderate legate de mediul înconjurător: Reducere, Reutilizare și Reciclare. 


29 mai: Ziua Internațională a Pacificatorilor

29 mai: Ziua Învață despre Compost 29 mai: Ziua Învață despre Compost Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.