29 mai: Ziua Internațională a Pacificatorilor

 Ziua Internațională a Pacificatorilor din 29 mai este, anual, o zi de omagiere a tuturor bărbaților și femeilor care au participat și continuă să ia parte la operațiuni de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, pentru înaltul lor nivel de profesionalism, dedicare și curaj, și de onorare a amintirii celor dintre ei care și-au pierdut viețile pentru cauza păcii.


A fost desemnată de Adunarea Generală a ONU prin rezoluția 57/129 de pe 11 decembrie 2002, după o cerere oficială de inițiere a sa a Asociației Ucrainene de Menținere a Păcii și guvernului Ucrainei, și a fost celebrată pentru prima oară în 2003.         

                        

29 mai: Ziua Internațională a Pacificatorilor

Data de 29 mai marchează și aniversarea creării, în 1948, a Organizației Națiunilor Unite de Supervizare a  Armistițiului, în scopul monitorizării încetării focului după războiul arabo-israelian din 1948, care a fost cea dintâi misiune de menținere a păcii a ONU.


Această zi este celebrată la sediul Națiunilor Unite din New York prin acordarea postum a  medaliei Dag Hammarskjöld (diplomat suedez, decedat într-un accident de avion în 1961, cel de-al doilea secretar general al ONU) celor care au murit servind sub drapelul Națiunilor Unite, declarații ale președintelui Adunării Generale a ONU și a secretarului general al ONU, precum și printr-un comunicat de presă privind misiunile ONU de menținere a păcii și necesitatea continuării muncii lor.


De asemeni, pe 29 mai, au loc evenimente marcante în toată lumea. Adeseori, țările își onorează proprii pacificatori, menținători ai păcii din alte regiuni ale globului. ONU organizează și festivaluri, discuții, forumuri și comemorări în cooperare cu grupuri naționale și locale. 


Ziua Internațională a Pacificatorilor este marcată, în Canada, pe 9 august, în amintirea pierderilor de vieți omenești, când un avion de pasageri canadian având însemnele ONU a fost doborât de către Siria. 


28 mai: Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor

29 mai: Ziua Internațională a Pacificatorilor 29 mai: Ziua Internațională a Pacificatorilor Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.