30 mai: Ziua lui Loomis

   Ziua lui Loomis, ce pică an de an pe 30 mai, este dedicată celebrării lui Mahlon Loomis și importantelor sale descoperiri asociate cu comunicarea telegrafică.


Lommis, dentist american din anii 1.800, a fost fascinat de atmosfera pământului și modul în care aceasta putea fi utilizată pentru comunicarea fără fir pe distanțe lungi. În vreme ce cele mai multe experimente ale sale au eșuat sau au fost discreditate, , unul dintre ele a condus la descoperirea accidentală a tehnologiei radio "primitive". Această tehnologie "wireless" a fost pe mai departe dezvoltată și rafinată până la furnizarea lumii moderne de WiFi, TV, radio, tablete, etc.   

              

30 mai: Ziua lui Loomis

Mahlon Loomis s-a născut în New York, pe 21 iulie 1826, ca cel de-al treilea mai în vârstă frate din familia sa. Mai târziu, s-a mutat în Ohio pentru a deveni dentist și a practica stomatologia. Pe lângă invențiile sale din comunicarea telegrafică, este acreditat și cu crearea dinților artificiali din porțelan în 1857. 


Cam în acea vreme, la mijlocul anilor 1.800, a devenit clar că pământul era înconjurat de o atmosferă electrică. Loomis a întrevăzut potențialul generării de electricitate din atmosfera pentru a se satisface cererile crescânde a acestei energii, și și-a dat seama de posibilitatea comunicărilor fără fir.


În octombrie 1866, Loomis s-a apucat să-și testeze teoria în munții din Virginia. Credea că structurile separate concentrice ale atmosferei ar putea fi capabile să genereze conexiuni fără fir când erau accesate individual. A  legat două zmeie la fire din cupru și le-a înălțat la două mile unul față de celălalt, de pe munți diferiți. Fiecare fir din cupru a fost atașat la câte un galvanometru, instrument electromecanic de măsurare a curentului electric. 


29 mai: Ziua Învață despre Compost


Prin experimentul său, a fost în stare să îl facă pe unul dintre zmeie să se miște atunci când l-a mișcat pe celălalt. Loomis a crezut că crease un circuit închis între ele, dar, era, de fapt, o formă timpurie de transmitere a semnalelor radio. A primit, pentru descoperirea sa, un patent intitulat "O îmbunătățire în telegrafiere", în 1872. De atunci, numeroși oameni de știință și cercetători au lucrat pe baza descoperirii lui Loomis. 


Repere din istoria Zilei lui Loomis


- 1866: Mahlon Loomis descoperă din întâmplare forma de comunicare wireless în timpul experimentelor sale cu zmeie.


- 1896: Inginerul italian Gugliemo Marconi dezvoltă cel dintâi sistem de telegrafiere fără fir.


- 1947: Inginerii de la Bell Labs inventează tehnologia celulară care, în cele din urmă, duce la producerea telefoanelor mobile de astăzi.


- 2010: Primul 4G este lansat la show-ul internațional CTIA. 


30 mai: Ziua Mondială a Sclerozei Multiple

30 mai: Ziua lui Loomis 30 mai: Ziua lui Loomis Reviewed by Diana Popescu on mai 29, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.