10 iunie: Ziua Ierburilor și a Mirodeniilor

 Ziua Ierburilor și a Mirodeniilor din 10 iunie ne îndrumă anual să găsim cel mai bun gust pentru o sumedenie de mâncăruri, făcând apel, în acest sens, de la sare și piper, până la exoticul șofran și cardamom negru.


Oamenii utlizeaza ierburile, zarzavaturile și mirodeniile pentru a-și aromă hrana din cele mai vechi timpuri. Vânătorii primitivi obișnuiau, probabil, să-și înfășoare carnea în frunze, ceea ce i-a determinat să descopere, din întâmplare, că frunzele dădeau cărnii un anumit tip de gust, aparte.     


10 iunie: Ziua Ierburilor și a Mirodeniilor

Odată cu trecerea timpului, ființele umane și-au dezvăluit tot mai multe plante parfumate, aromatizante, dar și că acestea posedau și alte proprietăți benefice. Mirodeniile au fost descoperite când rădăcinile, frunzele sau alte părți ale plantelor au fost uscate, fiind apoi mărunțite, măcinate, și utilizate la gătit. Pe de altă parte, au fost folosite în scopuri medicinale în decursul întregii istorii umane. 


Potrivit mărturiilor arheologice, egiptenii antici intrebuintau scorțișoara, semințe de mac și menta, în vreme ce chinezii străvechi făceau apel la scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ș.a. În Mesopotamia antică, erau importante în gătit cimbrul, susanul, cardamomul și coriandrul. 


De-a lungul istoriei, mirodeniile au fost considerate produse valoroase, fiind folosite chiar și ca monede de schimb în unele perioade. Odată, cuisoarele valorau în greutate mai mult decât aurul! Nucșoara era dată adeseori drept bonus docherilor londonezi. Iar piperul negru a fost cerut ca recompensă după capturarea Romei din anul 410 d.Hr.


Începând cu 130 d.Hr., "Drumul Mătăsii" a reprezentat o cale importantă pentru negustorii de mirodenii de a-și duce mărfurile din spre Orient către Occident, îndeosebi din China în Grecia. Pentru mai mulți de 1.500 de ani, această rețea de rute, incluzând locuri de vânzare, târguri și piețe, a fost unul strategic pentru călători și neguțători. 


În cele din urmă, companiile de mirodenii au început să se dezvolte, aducând ierburi, zarzavaturi și aromatizante exotice din locuri îndepărtate, mai întâi pentru curțile regale și cei bogați, și, mai târziu, pentru oamenii obișnuiți. 


Repere din istoria Zilei Ierburilor și Mirodeniilor


- Anii 2.800 î.Hr.: Nativă din Ceylon, Sri Lanka din prezent, apar mențiuni despre scorțișoară în limba cantoneză, unde era cunoscută ca și "kwai". 


- Anii 1.500 î.Hr.: În papirusuri se scrie despre utilizarea anasonului dulce, chimenului,  mentei, usturoiului, macului în tratamente medicale. 


9 iunie: Ziua de naștere a lui Johnny Depp


- 1773: Din cauza unor probleme legate de compania "Boston Tea Party", americanii încep să-și facă ceaiuri din ierburi și mirodenii precum balsam de lămâie, salvie, mușețel, mentă creață, sasfras, s.a.


- 1889: "McCormick and Company", o companie de mirodenii din Maryland, SUA, își face debutul cu vânzări din ușă în ușă, și cu depozitarea mărfii sale în pivnița fondatorului Willoughby McCormick. Va deveni cel mai mare manufacturier de mirodenii și asezonări din lume.


- 1897: Este publicată cartea "Dracula" a lui Bram Stoker, cu 21 de menționări diferite ale usturoiului, ceea ce aduce în prim plan legenda că vampirii au o foarte mare aversiune față de această plantă. 


10 iunie: Ziua Pixului!

10 iunie: Ziua Ierburilor și a Mirodeniilor 10 iunie: Ziua Ierburilor și a Mirodeniilor Reviewed by Diana Popescu on iunie 09, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.