11 iunie: Ziua Bombardamentului de Fire de Ață

 Ziua Bombardamentului de Fire de Ață este sărbătorită an de an pe 11 iunie. Bombardarea cu fire de ață nu are de a face cu nici un fel de război, ci e un stil de artă stradală, ce implică împletirea sau croșetarea de diverse modele pe o structură sau o formă publică, precum bănci ori copaci. Este considerată o manieră de infrumuțesare a spațiilor, întrucât nu are un defect de deteriorare asemeni celui al sprayului de vopsea. 


Se crede că Ziua Bombardamentului de Fire de Ață și-a făcut debutul în SUA grație lucrătorilor din tricotaje din Texas, ce au căutat o cale creativă de a-și folosi resturile textile și proiecte nefinalizate de împletit și că, de atunci, s-a răspândit în toată lumea.    

                      

11 iunie: Ziua Bombardamentului de Fire de Ață

Bill Davenport, numit "marele bătrân al sculpturii croșetate" din Houston, SUA, a creat și a expus lucruri acoperite cu materiale croșetate încă din anii 1990. În 2002, artista Shanon Schollian a creat învelitori textile pentru butucii rămași în pământ după tăierea unor copaci din Oregon. Magda Sayeg, din Houston, este creditată pentru inițierea fenomenului Bombardamentului de Fire de Ață când și-a înfășurat mânerul ușii de intrare a magazinului său cu o împletitură făcută de mână în 2005!


Odată cu invenția "poveștilor cusute", mișcarea a evoluat dincolo de acoperămintele textile ale unor lucruri. Astfel, Lauren O'Farrel, din Londra, a dat startul primului colectiv de împletit graffiti, "Knit the City". A sa poveste "Stitched Story", constă din crearea unor narațiuni din împletituri utilizând creaturi și personaje "Amigurumi". Amigurumi este arta croșetării (sau, uneori, împletirii) de personaje miniaturale. Termenul derivă din cuvântul japonez "ami", cu semnificația de "a croșeta ori a Împleti", și cuvântul "nuigurumi", însemnând "păpușă umplută (cu material textil)" 


Bombardamentul cu Fire de Ață a devenit, odată cu trecerea timpului, tot mai popular pe tot globul. În septembrie 2011, compania "Collected Thread" a "bombardat" cu ață districtul Plaza din orașul Oklahoma, pentru a comemora cel d-al treilea an al evenimentului. 


Alte repere din istoria Zilei Bombardamentului de Fire de Ață


- 2009: Este lansată cartea "BAT, arta graffitului croșetat și împletit".


- 2010" Artista Agata Oleksiak înfășoară statuia Taurului de pe Wall Street cu o ață cusută meticulos.


10 iunie: Ziua Ierburilor și a Mirodeniilor


- 2011: Pe 11 iunie este marcată prima Zi a Bombardamentului de Fire de Ață, de către JoannMatvichuk, din Lethbridge, Alberta, SUA. 


Lucruri interesante despre cusut


- Împletitul sau croșetatul cu fire de lână ajută la eliberarea de stres și arderea de calorii. 


- Cele mai vechi cunoscute modele de fire din materiale textile au fost descoperite în Olanda, fiind confecționate acum 7.000 de ani.


- O străbunică de 104 ani, Grace Brett, a fost una dintre cei mai faimoși bombardatori cu fire de ață!


11 iunie: Ziua porumbului fiert sau copt

11 iunie: Ziua Bombardamentului de Fire de Ață 11 iunie: Ziua Bombardamentului de Fire de Ață Reviewed by Diana Popescu on iunie 10, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.