12 iunie 2022: Duminica Treimii

 Duminica Treimii, o sărbătoare creștină a bisericilor occidentale, îndeosebi a bisericii catolice, pică în prima duminică de după Cincizecime / Rusalii. Dacă în 2022 are loc pe 12 iunie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2023 - 4 iunie, 2024 - 26 mai, 2025 - 15 iunie, 2016 - 31 mai.


Ziua onorează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor și adepților lui Iisus. În esența sa, Duminica Treimii celebrează misterul credinței și unității Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Treimea nu este menționată în Scriptură, însă creștinii aparținând bisericilor occidentale o sărbătoresc atât pe ea, cât și dragostea pe care Dumnezeu le-o poartă oamenilor datorită credinței lor. Multe biserici occidentale celebrează evenimentul cu foc, vânt și un porumbel.      

                     

12 iunie 2022: Duminica Treimii

Prima Duminică a Treimii a fost instituită în secolul al IX-lea de Papa Grigorie al IX-lea. Oricum, abia în secolul al XIV-lea ziua a fost stabilită oficial. Papa Ioan al XII-lea, cap al bisericii catolice din 1316 și până la moartea sa, în 1334,  a avut viziunea că Duminică Treimii ar trebui să fie sărbătorită de bisericile occidentale pentru a comemora coborârea Sfântului Duh și ca o apreciere a creștinilor pentru Sfânta Treime. 


Bisericile orientale argumentează că celebrarea Treimii ar trebui să fie făcută în fiecare sâmbătă, și au desemnat o zi specială pentru a o comemora.


Spre deosebire de alte sărbători creștine, Duminica Treimii onorează o doctrină în locul unui personaj sau eveniment istoric. Doctrina Treimii nu are nici o explicație. Mai mult decât atât, dacă doctrina este discutată de creștini pentru mai mult decât câteva minute, se crede că aceștia sunt în pericol de a comite o erezie. 


Treimea, cele trei forme distincte ale lui Dumnezeu reprezintă o chestiune de completă credință și încredere. De aceea, cu ocazia Duminicii Treimii, creștinii își arată dragostea și credința lor față de aceasta prin rugăciuni și glorificarea lui Dumnezeu. 


11 iunie: Ziua Bombardamentului de Fire de Ață


Bisericile și corurile participă la sărbătoare prin slujbe speciale centrate în jurul Treimii. Cu acest prilej au loc vecernii, concerte și ceremonii deosebite de înmânare a unor premii, mese festive și evenimente sociale. 


În anul 1662, în "Cartea rugăciunii obișnuite", se recomanda ca în Duminica Treimii să fie recitat Crezul Atanasian.


Iar, în 1731, cantata lui Johann Sebastian Bach, revizuită și finalizată, "Höchsterwünschtes Freudenfest" ("Cel mai dorit festival al bucuriei") a fost performată pentru celebrarea Duminicii Treimii. 


12 iunie: Ziua trandafirului roșu

12 iunie 2022: Duminica Treimii 12 iunie 2022: Duminica Treimii Reviewed by Diana Popescu on iunie 11, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.