13 iunie: Ziua Mondială a Softball-ului

 Ziua Mondială a Softball-ului, marcată anual pe 13 iunie, nu este numai o zi de promovare a acestui sport, ci și una de mobilizare spre activități fizice menite a ne furniza o stare de sănătate cât mai bună. Ziua Mondială a Softball-ului se focalizează, de aceea, către spiritul sportivității și integrării sociale. 


Totodată, ziua din 13 iunie sărbătorește softball-ul ca un sport practicat de circa 30 de milioane de oameni din toată lumea. Mulți cred că softball-ul este o versiune mai ușoară a baseball-ului, una de care se bucură mai ales femeile și copii, un lucru ce este, de fapt, îndepărtat de adevăr. Softball-ul a fost inventat astfel încât numeroși oameni să aibă la îndemână o variantă a baseball-ului înlăuntru, într-o sală.   

                                                             

13 iunie: Ziua Mondială a Softball-ului

Terenul de softball este de obicei făcut din praf sau/și praf de cărămidă, și poate fi constituit și din suprafețe solide și uscate precum asfaltul sau din gazonul artificial. Cuprinde 4 baze: prima, a doua, a treia și o zona de acasă (home plate). Bazele sunt aranjate precum câte un pătrat și sunt, de obicei, la o distanță de 60 feet (18,288 de metri) una de cealaltă. În apropierea centrului acestor pătrate este "movila aruncătorului" ("pitcher's mound") și, în interiorul cercului acesteia se află o mică bucată rectangulară de cauciuc care poate fi amplasată la cel mult 60 feet (18,288 metri) de "home plate", în funcție de liga în care se desfășoară jocul. 


Obiectivului jocului este să se atingă un scor / număr de ture alergate pe teren mai mare decât cel al echipei adverse, prin lovirea mingii și alergarea de la o bază la alta, atingându-se fiecare bază una după cealaltă.


Un joc de softball cuprinde, de obicei, șapte aruncări ("innings") ale mingii de către fiecare echipă. Fiecare  inning este divizat într-o jumătate superioară, în care echipa vizitatoare lovește mingea cu bâta și încearcă să facă cât mai multe ture de teren, în vreme ce echipa de acasă încearcă să marcheze 3 "outs" / "ieșiri" (împiedicând echipa adversă să facă ture de teren), și o a doua jumătate, în care rolurile echipelor sunt inversate. În unele ligi, se joacă chiar într-o limită de timp în locul numărului de aruncări cu bâta ale mingii. 


Repere din istoria Zilei Mondiale a Softball-ului


- 1887: Se desfășoară primul joc de softball, în Chicago, cu ocazia Zilei Recunoștiinței.


- 1897: Cel dintâi joc de softball din afara SUA este organizat la Toronto, Canada. 


- 1996: Jocul își face debutul la Jocurile Olimpice de Vara.


Lucruri interesante despre softball


- Inițial a fost menit să se joace în sală, în timpul iernilor.


- Jocul a fost mai întâi cunoscut ca și "kitten ball", adică "baseball-ul pisicuțelor".


12 iunie 2022: Duminica Treimii


- În 1996, SUA a câștigat primul loc la Olimpiadă la softball.


- Tot la olimpiada din 1996, s-au vândut toate biletele pentru meciurile de softball.


- În America, softball-ul este practicat de peste 40 de milioane de oameni. 


- În România, există, cu succese înregistrate, Federația Română de Baseball și Softball.


13 iunie: Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului

13 iunie: Ziua Mondială a Softball-ului 13 iunie: Ziua Mondială a Softball-ului Reviewed by Diana Popescu on iunie 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.