13 iunie: Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului

 În fiecare an, pe 13 iunie, Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului celebrează drepturile oamenilor născuți cu albinism și țintește să mărească înțelegerea acestei afecțiuni genetice.


Albinismul este caracterizat de lipsa parțială ori totală a pigmenților melaninei în piele, chiar ochi și/sau păr. În întreaga lume, unul din 20.000 de oameni are această boală. Ea este predominantă în unele părți ale Africii. Circa un om din patru din Africa de Sud are albinism. În Tanzania, se crede că 1 din 1.400 de persoane au această afecțiune.            

                                

13 iunie: Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului

Cei care au albinism sunt vulnerabili la expunerea la soare, care le crește riscurile de cancer al pielii și deteriorări severe a vederii. Chiar dacă unii părinți poartă gena acestei boli, ei pot să nu aibă nici un semn al acesteia. Deoarece ochiul are nevoie de pigmenți pentru a-și dezvolta o vedere normală, oamenii cu albinism sunt caracterizați de mari probleme ale văzului. Mulți dintre ei sunt orbi.


Din păcate, cei suferinzi de albinism sunt ținte ale unor agresori, sunt adeseori victime ale discriminării. În țări asiatice, copiii cu albinism sunt abandonați ori respinși de familiile lor. În alte zone, sunt puși în fața unor bariere în sănătate și educație.


Unii oameni cu albinism au de suferit frecvent din pricina unor superstiții, mituri și credințe eronate. În regiuni în care se mai practică vrăjitoria, copiii cu albinism sunt răpiți și li se înlătură părți din corpurile lor pentru farmece și poțiuni magice!


Din toate aceste motive, este crucială protejarea drepturilor celor care au această boală.


13 iunie: Ziua ginului


În 2013, Consiliul ONU al Drepturilor Umane a adoptat rezoluția care face apel la protejarea persoanelor cu abinism. Pe 18 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a proclamat 13 iunie ca Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului, prima marcare a acestei zile având loc în 2015.


12 iunie: Ziua Mondială Împotriva Muncii Copiilor

13 iunie: Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului 13 iunie: Ziua Internațională de Conștientizare a Albinismului Reviewed by Diana Popescu on iunie 12, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.