Fluturele: Simbol și semnificație

 Fluturele (în limba greacă, "psyche", în latină, "papilio") este o creatură simbolică în multe culturi, reprezentând în unele contexte frumusețea și metamorfoza și, în altele, natura tranzitorie a vieții ori fericirii.


Miracolul stadiilor succesive ale vieții sale constă dintr-o metamorfoză din existența larvară a omizii către evoluția în delicata frumusețe a fluturelui, un lucru ce a impresionat profund omenirea, devenind o metaforă a transformării prin care trec sufletele noastre, prin lăsarea în urmă a temniței terestre și înălțarea la lumina  cerurilor. Din acest motiv, fluturii împodobesc adeseori mormintele.     

   

Fluturele: Simbol și semnificație

Așa cum îi indică numele grecesc, fluturele, asemeni păsării, este un simbol al sufletului uman (în limba greacă, "psyche" însemnând și "suflet"). 


În zborul său, el aduce cu spiridușii sau elfii ca personaje ale visului și fanteziei, înfățișațe frecvent cu aripi de fluture, la fel ca și Hypnos, zeul somnului. În descrierea paradisului, sufletul amplasat de Creator în Adam este uneori arătat ca având astfel de aripi.


În Japonia, sufletul este un simbol al tinerei feminități, doi fluturi dansând împreună în aer reprezentând fericirea maritală. 


Aura | Simbol și semnificație


În China, pe de altă parte, fluturele simbolizează un tânăr îndrăgostit care este portretizat sorbind nectarul florilor feminine. Dacă femeia pe care o iubește moare, ea poate fi înfățișată ca un fluture ieșind din mormântul său. În combinație cu pruna, fluturele simbolizează în China longevitatea și frumusețea. Când este utilizat într-un joc de cuvinte ("tieh" desemnează "70", iar "hu-tieh", fluturele") exprimă dorința unui om de a ajunge la vârsta de 70 de ani.


În Mexicul străvechi, fluturele (în limba aztecă, "papalod") era unul din atributele lui Xochipilli, zeul vegetației. Simboliza, totodată, lumina pâlpâitoare a focului și era corelat cu soarele. Zeița Itzpapalotl, un fluture înconjurat cu cuțite din piatră (itzli), era un spirit al nopții asociat cu stelele înflăcărate și un simbol al femeilor care muriseră la naștere.


Aripile: Simbol și semnificație


Fluturele: Simbol și semnificație Fluturele: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.