15 iunie: Ziua Mondială / Globală a Vântului

 Marcată anual pe 15 iunie, Ziua Mondială / Globală a Vântului este dedicată energiei eoliene și posibilității ca această să ne poată remodela sistemele energetice.


Această zi este organizată de Europen Wind Energy Association (EWEA) / Asociația Europeană a energiei vântului și Global Wind Energy Council (GWEC) / Consiliul global al energiei vântului. Cu această ocazie, oamenii vizitează fermele eoliene, se întâlnesc cu experți din acest domeniu, participă la evenimente și întră în acțiune pentru a sprijini energia eoliană.     

                     

15 iunie: Ziua Mondială / Globală a Vântului

În 2007, acesta zi a fost sărbătorită ca "Ziua Vântului". Mai târziu, în 2009, EWEA în parteneriat cu GWEC, au numit-o "Ziua Mondială / Globală a Vântului".


În Europa, Ziua Vântului a fost celebrată în 2008 de circa 20 de țări și aproximativ 100.000 de oameni. 


În 2009, cu această ocazie, au fost organizate evenimente în aproape 35 de state, cu participarea a aproximativ un milion de persoane. 


Ce este energia eoliană?


Pe măsură ce se mișcă prin aer, vântul formează o energie, generată de diferențele de presiune ale aerului din atmosferă. Când este sub presiune înaltă, aerul se deplasează spre zone cu presiune scăzută. 


Cu cât este mai mare diferența de presiune, cu atât aerul se deplasează mai repede spre zone cu presiune redusă. Vânturile pot exista într-o gama largă de la o briză ușoară într-o zi fierbinte de vară, la tornade, uragane și cicloane cu viteze de sute de kilometri pe oră.


Cum se formează vântul?


Este provocat de încălzirea inegală a pământului de către soare. La ecuator, din cauza că apa și pământul sunt mai calde decât în alte părți ale globului, aerul cald ecuatorial se înalță în atmosferă și migrează către poli, în așa-numitul sistem de joasă presiune. 


14 iunie: Ziua Mondială a Donatorului de Sânge


În același timp, aerul mai rece ori mai dens se mișcă deasupra suprafeței pământului spre ecuator, pentru a înlocui aerul mai cald, într-un sistem de înaltă presiune. În general, vânturile bat dinspre regiuni cu presiune înaltă către regiuni cu presiune mai joasă. 


Hotarele dintre aceste regiuni poartă numele de front. Între fronturi se generează diverse tipuri de vânturi și vreme. Precum vânturile dominante care se îndreaptă spre o zona specifică a pământului. Ariile unde se întâlnesc aceste vânturi sunt cunoscute ca și zone convergente. 


15 iunie: Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor

15 iunie: Ziua Mondială / Globală a Vântului 15 iunie: Ziua Mondială / Globală a Vântului Reviewed by Diana Popescu on iunie 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.