25 iunie: Ziua Mondială Vitiligo

 Ziua Mondială Vitiligo are loc anual pe 25 iunie. Vetiligo este o afecțiune a pielii de care suferă 1% până la 2% din populația globului. Este o tulburare ce durează o viață și provoacă decolorarea unor zone de piele în diferite părți ale corpului, sau chiar o pierdere totală a culorii pielii.


Alte simptome includ încărunțirea sau înălbirea prematură a părului și gene ori sprâncene care-și pierd cu loarea și devin albe.    

                              

25 iunie: Ziua Mondială Vitiligo

Vitiligo a fost menționată în texte din aproape toate religiile majore, iar prima sa descriere datează de acum 3.000 de ani în urmă. La sfârșitul secolului al XIX-lea s-au făcut progrese notabile în înțelegerea Vitiligo. Doctorii au observat că episoadele de stres emoțional conduceau către o izbucnire bruscă de Vitiligo. Ei au constat, totodată, că nici unul din tratamentele disponibile pe atunci nu aveau un impact prea mare asupra bolii. În decursul anilor 1940, s-a descoperit că Vitiligo  poate fi genetică. 


Ziua Mondială Vitiligo a fost celebrată întâia oară în 2011, cu un eveniment inițiat în Lagos, Nigeria. Michael Jackson a fost una dintre celebritățile afectate de această boală. El a murit pe 25 iunie 2009, și , pe aceeași dată, este marcată, în onoarea sa, Ziua Mondială Vitiligo.


În 2013, organizația Zilei Mondiale Vitiligo și-a schimbat sediul de la Roma în Detroit. Mișcarea a crescut impresionant de-a lungul acestor ani, de la o mână de voluntari la 484.687 de activiști și peste 50 de țări, oferind control gratuit al pielii în 17 țări.


Repere din istoria Zilei Mondiale a Vitiligo


- Anii 1.550 î.Hr.: Boala Vitiligo este descrisă în texte prehinduse și egiptene antice.


- Secilul I d.Hr.: Celsus utilizează cuvântul "vitiligo" în cartea sa în limba latină "De Medicina".


- Anii 1050-1384: Vitiligo este o afecțiune recunoscută în Europa și este confundată cu lepra și holera.


24 iunie 2022: Ziua Matariki


- 2015: Peste 500.000 de persoane semnează o petiție care cere oficial ONU recunoașterea oficială a Zilei Mondiale Vitiligo. 


- 2022: Sediul internațional al Zilei Mondiale Vitiligo se mută în Mexic. 


Lucruri importante despre Vitiligo


- Vitiligo  poate fi ținut sub control printr-o medicamentație recomandată, neexpunerea prea mult la soare, folosirea de loțiuni organice și reducerea stresului.


- Există diverse tipuri de Vitiligo, cu origini și cauze diferite.


- Vitiligo nu este o boală contagioasă nici prin contact direct, nici prin contact indirect.


- Se află pe piele în jurul ochilor, gurii, cotului, incheieturilor brațelor și pe mâini.


25 iunie: Ziua Navigatorilor de Cursă Lungă

25 iunie: Ziua Mondială Vitiligo 25 iunie: Ziua Mondială Vitiligo Reviewed by Diana Popescu on iunie 24, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.