13 iulie 2022: Ziua Lunii Pline Poya Esala

 Ziua Lunii Pline Poya Esala este marcată anual cu ocazia lunii pline din a opta luna selenară, în acest an pe 13 iulie. Sărbătoarea comemorează prima predică a lui Buddha și sosirea Relicvei Dintelui în Sri Lanka.


Mai multe legende sunt asociate cu luna plină Poya Esala, precum conceperea lui Siddharta Gautama, sau Buddha, de către regina Maya, "Marea Sacrificare", și cea dintâi cuvântare a lui Buddha. Conform mitului din Sri Lanka, a fost luna plină Poya Esala când regina Maya a visat că era purtată de 4 "deva" sau "spirite" către locul Anotatta din Himalaia, unde un pui de elefant a înconjurat-o de trei ori și a intrat în pântecul ei din partea stângă a abdomenului său. Regina Maya i-a dat vestea cea bună soțului ei și, în curând, l-a născut pe Siddartha Gautama. 

                       

13 iulie 2022: Ziua Lunii Pline Poya Esala

Circa trei decenii mai târziu, văzând marea suferință a celor nevoiași, într-o vizită din afara palatului său în ziua lunii pline Poya Esala, Gautama și-a abandonat viața de lux și a plecat în căutarea iluminării. Câțiva ani după aceea, Gautama și-a  transmis prima sa predică celor cinci Ascetici: Kondanna, Vappa, Mahanama, Bhadeliya și Assaji, cu prilejul Zilei Lunii Pline Poya Esala.


12 iulie: Ziua Pungii de Hârtie


În legendele din Sri Lanka se spune că Buddha a murit în anul 543 d.Hr., iar trupul său ar fi fost ars pe un rug din lemn de santal la Kushinagar, India de astăzi, unde Khema, discipolul său, și-a scos dintele canin din falcă sa stânga. Cunoscut ulterior ca "relicvă dintelui", acesta ar fi fost luat în Sri lanka după un conflict din Kalinga, o regiune din India modernă. Relicva dintelui este venerată de mi de credincioși din Sri Lanka, atât de mult încât a fost construit aici un templu pentru a găzdui relicvă de fiecare dat când capitala din Sri Lanka era schimbată. Relicva a fost luată, în cele din urmă, la Kandy, unde este ținută în Templul Dintelui. 


Repere din istoria Zilei Lunii Pline Poya Esala


- Britanicii colonizează Ceylon, Sri Lanka de azi.


- 1810: Primii 10.000 de tamili vin în Sri Lanka pentru a lucra pe plantațiile de cafea de aici. 


- 1837: George Tournour publică o traducere în engleză a "Mahavamsa", o relatare istorică despre dinastia din Sri Lanka. 


Lucruri interesante despre Sri Lanka


- Sri Lanka este poreclită popular "Perla oceanului Indian" și "Lacrima Indiei".


- Sri Lanka are o mare varietate de animale.


- Sri Lanka este unul dintre cei mai producători și exportatori de fructe de ceai. 


- Este exportatorul numărul 1 de scorțișoară.


- Sri Lanka a fost prima țară care a desemnat o femeie ca prim ministru, în 1960. 


13 iulie: Ziua Internațională a Rocii

13 iulie 2022: Ziua Lunii Pline Poya Esala 13 iulie 2022: Ziua Lunii Pline Poya Esala Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.