17 iulie: Ziua Internațională pentru Justiție

 Ziua Internațională pentru Justiție, cunoscută și ca Ziua Justiției Penale  Internaționale sau Ziua Internațională a Justiției, se desfășoară în fiecare an pe 17 iulie ca parte a eforturilor de recunoaștere a sistemului de justiție internațională. Această celebrare evidențiază cum tribunalele și curțile internaționale de justiție au adus și continuă să facă dreptate victimelor crimelor de război și crimelor împotriva umanității. De asemeni, această zi o comemorează pe cea în care Statutul de la Roma a fost adoptat global și asigură națiunile membre ale Curții Penale Internaționale  că aceasta se ridică la nivelul așteptările lor. 


De-a lungul secolelor, lumea a avut mereu noi hotare, noi granițe și noi provocări. S-au format și s-au destrămat alianțe. Au izbucnit mai mereu noi războaie. Oamenii au comis acte de o atrocitate de negrăit contra altor oameni, femei și copii. Lumea a simțit nevoia unui for al dreptății, justiției internaționale. 

  

17 iulie: Ziua Internațională pentru Justiție

Din această nevoie au apărut procesele de la Nuremberg, pe care mulți le văd ca o piatră de temelie în înființarea curților internaționale de justiție permanente. La Nuremberg, Germania, după cel de-al doilea război mondial, au avut loc o serie de 13 procese ce au dus la înaintea justiției criminalii de război naziști. Învinuiții, oficiali ai partidului nazist, ofițeri de rang înalt, industriași, avocați și doctori germani au fost acuzați de crime împotriva păcii și contra umanității.


O premieră în judecarea crimelor împotriva umanității, procesele de la Nuremberg au fost și controversate. Un alt proces notabil din aceeași perioadă, cunoscut ca Procesul Tokyo, administrat de Tribunalul pentru Crime de Război Tokyo sau Tribunalul Internațional pentru Orientul Îndepărtat, a judecat și condamnat lideri ai imperiului japonez pentru conspirație în începerea și purtarea războiului, crime de război convenționale și crime împotriva umanității.


16 iulie: Ziua de Apreciere a Inteligenței Artificiale


Un tratat de judecare a celor acuzați de crime grave pe plan internațional a fost propus înaintea unei conferințe diplomatice de la Roma, Italia, pe 17 iulie 1998, înaintea ONU. Astfel a apărut Curtea Penală Internațională, o curte permanentă, care poate judeca și condamna oameni suspectați că au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității, și, din 2018, crime de agresiune, în situații în care autoritățile naționale sunt incapabile sau nedornice să acționeze potrivit justiției. 


Curtea Penală Internațională nu poate, totuși, să înlocuiască curțile de justiție naționale. La o Conferință a Statutului de la Roma din Kampala, Uganda, din 2010, adunarea statelor participante a decis să celebreze data de 17 iunie, în care a fost adoptat tratatul, ca Ziua Internațională pentru Justiție.


17 iulie: Ziua Mondială Emoji

17 iulie: Ziua Internațională pentru Justiție 17 iulie: Ziua Internațională pentru Justiție Reviewed by Diana Popescu on iulie 16, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.