18 iulie: Ziua Mondială a Ascultării

 Ziua Mondială a Ascultării dn 18 iulie este găzduită anual de World Listening Project (Proiectul Mondial al Ascultării), o organizație nonprofit devotată înțelegerii lumii și mediului său natural, și culturilor, prin practici de ascultare și înregistrare de pe teren. Această zi explorează ecologia acustică, o disciplină care studiază relațiile dintre ființele umane și lumea naturală ca un mediator prin sunet.


Pentru Ziua Mondială a Ascultării a fost aleasă data de 18 iulie pentru a se onora ziua de naștere a lui Raymond Murray Scaffer, un compozitor și un activist ce este considerat fondatorul ecologiei acustice. Născut pe 18 iulie 1933, el a dezvoltat World Soundscape Project (Proiectul Peisajului Sonor Mondial), care a stabilit ideile și practicile fundamentale ale ecologiei acustice în anii 1970.      

        

18 iulie: Ziua Mondială a Ascultării

În fiecare an, această sărbătoare a fost asociată cu o anumită temă. Teme trecute includ "H20", "Sound Lost&Found" (Sunetul pierdut și regăsit), și "Listen to You" (Ascultă-te pe tine însuți). Tema din 2022 este "Listening Across Baundaries" (Ascultând peste hotare), ce ne invită să explorăm rolul ascultării de dincolo de ramurile cunoașterii noastre, incluzând obiective științifice, medicale și muzicale, despre cum peisajele naturale nu recunosc granițele trasate de oameni în crearea zonelor protejate. 


În vâltoarea vieții cotidiene, ne oprim arareori nu doar să ascultăm pur și simplu, ci să ascultăm cu adevărat, în profunzime, împrejurimile, sunetele din jurul nostru, ba chiar și vocea noastră interioară. Tehnologia și graba noastră ne împiedică să oprim zgomotul fără rost și să ascultăm cu atenție. Ei bine, cu ocazia Zilei Mondiale a Ascultării, exact asta ni se recomandă. Ar trebui să ne ascultăm mai des prietenii, membrii familiei, și să avem conversații mai frecvente, cu răbdare și înțelegere, inimă de la inimă, cu persoanele pe care le îndrăgim și care ne îndrăgesc. 


Lucruri interesante despre ascultare


- Cercetările arată că femeile își angajează ambii lobi ai creierului lor pentru a asculta, în vreme ce bărbațîi utilizează pentru asta numai jumătate din creierul lor.


17 iulie: Ziua Internațională pentru Justiție


- Ascultarea de muzică crează un mediu eliberat de stres. De exemplu, audierea de muzică înaintea operațiilor chirurgicale ridică nivelurile de cortizol. Pe de altă parte, îi ajută pe unii să se relaxeze și să învețe mai bine pentru un examen.


- Studiile au scos la iveală că ascultarea de muzică relaxantă în timp ce mâncăm la un restaurant conduce la consumarea cu mai puțin de 175 de calorii.


- Mai puțin de 2% dintre oameni au avut o educație formală despre cum trebuie să asculte eficient.


- Pentru a deveni un ascultător eficient, este important să ne înfrânăm să-i judecăm pe alții și să ne îndepărtăm de gândurile noastre astfel încât să ascultăm cu adevărat ceea ce o altă persoană încearcă să ne transmită. 


18 iulie: Ziua Internațională Nelson Mandela

18 iulie: Ziua Mondială a Ascultării 18 iulie: Ziua Mondială a Ascultării Reviewed by Diana Popescu on iulie 17, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.