30 iulie: Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane

 Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, marcată anual pe 30 iulie, are menirea de a sensibiliza oamenii din întreaga lume față de pandemia traficului uman, care implică recrutarea, transportarea și posesiunea de indivizi umani prin coerciție ori alte mijloace frauduloase, pentru exploatarea lor în scopul profitului. 


Traficul uman își are rădăcinile în epoca sclaviei și este destul de frecvent și în zilele noastre. Poate fi definit simplu ca actul ilegal de transportare și coercițiune de ființe umane pentru a se beneficia de munca sau serviciile lor care, tipic, este o formă de muncă forțată ori exploatare se_uala. Actul este o fărădelege fiindcă violează drepturile victimei de a se deplasa liber, cât și faptul că aceasta este exploatată comercial. 

                                    

30 iulie: Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane

Traficul uman are drept ținte îndeosebi femeile și copiii, și nu poate implica întotdeauna deplasarea unei persoane dinr-un loc în altul. Și, deși traficul de muncă și cel se_ual sunt, de obicei, tratate separat, au în comun că traficarea începe cu o migrație spre un mediu aparent mai bun. Convenția ONU pentru Suprimarea Traficului de Persoane și Exploatarea Prostituției Altora a fost adoptată în 1949 și a intrat în vigoare în 1951.


29 iulie 2022: Ziua Anului Nou Islamic


Până în prezent, numai 66 de țări au ratificat convenția. Motivul major pentru rata slabă de ratificare este ezitarea multor țări de a criminaliza prostituția, așa cum stipulează convenția. După intrarea în vigoare a acesteia, comunitatea internațională a recurs la mai multe instrumente care sunt direcționate împotriva traficului de femei. Unul din astfel de instrumente este Platforma Beijing pentru Acțiune, adoptată de a patra Conferință Mondială a Femeilor în 1995, care face apel la eliminarea efectivă a traficului de femei și fete în comerțul se_ual. 


Repere din istoria Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane


- 1912: Poliția din Hamburg, Germania, întocmește o listă cu 402 comercianți de femei cunoscuți, ceea ce confirmă că acest trafic a pornit între finele anilor 1800 și începuturile anilor 1900.


- 1945: Pe 24 octombrie, în San Francisco, este creată ONU.


- 1949: Este adoptată Convenția pentru Suprimarea Traficului de Persoane și Exploatarea Prostituției.


- 2013: Adunarea Generală a ONU organizează o întâlnire la nivel înalt în care se desemnează 30 iulie ca Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane.


30 iulie: Ziua Socrului

30 iulie: Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane 30 iulie: Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane Reviewed by Diana Popescu on iulie 29, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.