4 iulie: Ziua Alice în Țara Minunilor

 Suntem cu toții îmboldiți să celebrăm lumea imaginației și nsătrușniciei a Zilei Alice în Țara Minunilor din 4 iulie. Uimitorul univers ficțional creat de Lewis Carroll în 1865 ne spune povestea unei fetițe care se înfruntă cu obstacole neprevăzute de la o vârstă fragedă. După mai mult de un secol, cartea acestuia continuă să se bucure de popularitate nu numai datorită intrigii și personajelor sale originale, ci și a ecranizărilor după aceasta. În afară de detaliile superbe asociate cu cartea, ar trebui să știm că personajul principal al acesteia a fost bazat pe o persoană reală!


Anual, 4 iulie este o zi specială pentru britanici și fani ai fanteziei din lume, fiind dedicată lui Alice în Țara Minunlor. Lewis Carroll, al cărui nume originar a fost Charles Lutwidge Dogson, s-a născut în Cheshire, Anglia, ca al treilea copil  și cel mai în vârstă fiu din familie. Asemeni fraților săi, a fost afectat de bâlbâială, dar acest lucru nu i-a înfrânat dezvoltarea din viață. În anii săi timpurii, a primit educație acasă.     

                                           

4 iulie: Ziua Alice în Țara Minunilor

Aptitudinea sa pentru lectură l-a condus spre citirea unor cărți importante. Mai târziu, a frecventat o școală de rugby și, de acolo, s-a înscris la prestigioasa universitate Oxford. Usurința de a învăța i-a asigurat succesul în domeniul matematic. Lewis Carroll a studiat și predat la această universitate mai mulți ani. 


Interesul lui Lewis Carroll pentru citit l-a călăuzit către scrierea de poezie și proză încă de mic. Lucrările sale au avut o popularitate moderată când au fost publicate în magazine precum "Miscmasch", "Gazeta Whitby" și "Oxford Critic". 


În 1856,  Henry Liddell a sosit la biserica Dean of Christ, aducându-și cu el și familia, incluzând cele trei fiice ale sale, Alice, Lorina și Edith. Această familie avea să devină tot mai importantă în viața lui Lewis Carroll. Pe măsură ce legătură dintre aceasta și el a crescut, Lewis Carroll a luat copilele în mai multe călătorii pe fluviul Tamisa. Carroll, care era deja binecunoscut în lumea literară, le-a fascinat pe fetițe spunându-le o poveste având în centru o fată pe nume Alice. Copilele au îndrăgit atât de mult povestea sa încât, în decursul fiecărei călătorii, i-au cerut stăruitor să continue să le-o nareze. 


În    1864, Lewis Carroll i-a dăruit lui Alice Liddel cartea "Alice în Țara Minunilor", ca un cadou de Crăciun. În anul următor, și-a publicat pe cont propriu cartea. De asemeni, le-a adăugat în aceasta pe Lorina și pe Edith ca personajele Lorry și Eaglet. În anii de după aceea, Lewis Carroll a introdus și alte personaje în carte, precum Pălărierul Nebun și pisica Cheshire. 


Repere din istoria Zilei Alice în Țara Minunilor


- 1862: Fetele Liddell, Alice, Lorina și Edith aud pentru prima dată "Alice în Țara Minunilor" de la însuși Lewis Carroll.


- 1865: Lewis Carroll își publică cartea "Alice în Țara Minunilor", care devine imediat populară printre copii.


3 iulie: Ziua Internațională Colorează o Piatră


- 1871: Apare urmarea poveștii "Alice în Țara Minunilor", numită "Alice în Țara Oglinzilor".


Lucruri interesante despre Lewis Carroll


- Lewis Carroll a fost un matematician extrem de talentat, care a publicat 11 cărți în domeniu.


- Lewis Carroll este faimos prin transpunerea unor personaje reale în cărțile sale. De exemplu, pasărea DoDo din "Alice în Țara Minunilor" îl reprezintă pe el însuși.


- Scriitorul a fost crezut, potrivit unor zvonuri, ca fiind Jack Spintecatorul, ucigașul feroce în serie din anii 1800.


- Lewis Carrol era foarte disciplinat în traiul cotidian, atât de mult încât productivitatea lui ajunsese la scrierea de 20 de cuvinte pe minut, și aproape 12 pagini la fiecare 3 ore. 


4 iulie: Ziua Salatei Caesar

4 iulie: Ziua Alice în Țara Minunilor 4 iulie: Ziua Alice în Țara Minunilor Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.