6 iulie: Ziua Mondială a Zoonozelor

 Ziua Mondială a Zoonozelor este marcată an de an pe 6 iulie pentru a face lumină asupra bolilor care-și au originea la animale, și de la care pot fi transmise la oameni. Într-un studiu recent, s-a constatat că 60% din bolile infecțioase zoonotice și cel puțin 70% din bolile infecțioase care apar provin de la animale. 


Pe 6 iulie 1885, biologul francez Louis Pasteur a administrat cu succes primul vaccin antirabic unui băiețelmușcat de un câine turbat. Vaccinul nu numai că l-a împiedicat pe copil să contracteze rabia, ci i-a salvat și viața. Patogenii zoonotici pot fi virali, bacterieni sau parazitici, și se pot răspândi la oameni direct ori indirect prin mâncare, apă ori mediul înconjurător.   

                      

6 iulie: Ziua Mondială a Zoonozelor

Se pot propaga chiar și prin intermediul unor specii intermediare. Nu își au originea numai de la animale sălbatice precum liliecii și maimuțele, ci și de la animale de companie sau fermă. Utilizarea antibioticelor la animale crescute pentru hrană a mărit potențialul de rezistență la medicamente a patogenilor zoonotici. De aceea, animalele au un rol important în infectări zoonotice.


Așa cum sunt mai multe tipuri de boli zoonotice, la fel există numeroase tipuri de tratamente ale lor, precum cel cu antibiotice. Unele practici pot împiedica răspândirea de astfel de boli prin hrana purtătoare a lor, cum ar fi îndrumările pentru animale din industria agriculturii. 


5 iulie: Ziua Creionului Mecanic


Accesul la apa potabilă curată și îndepărtarea corespunzătoare a gunoaielor sunt căi de reducere a propagării bolilor. Vaccinarea animalelor de companie de casă și menținerea unei igiene corespunzătoare precum spălatul mâinilor după un contact apropiat cu animale, sunt și ele de ajutor. 


Protecția și îngrijirea sănătății animalelor care trăiesc alături de oameni sunt vitale. Când prevenim îmbolnăvirea animalelor, ne protejăm propria sănătate. 


Repere din istoria Zilei Mondiale a Zoonozelor


- Anii 2.300 î.Hr.: Codul lui Hammurabi din Babilon cuprinde prima mărturie în scris despre rabia provocând moartea oamenilor și câinilor.


- 29 septembrie 1976: Este descoperită boala Ebola, numită după râul Ebola din Republica Democratică Congo.


- 2009: Se declanșează prima gripă porcină, care duce la circa 284.000 de oameni decedați. 


- 30 ianuarie 2020: Organizația Mondială a Sănătății declară răspândirea noului coronavirus ca o urgență în apărarea sănătății publice din toată lumea. 


6 iulie: Ziua Internațională a Sărutului

6 iulie: Ziua Mondială a Zoonozelor 6 iulie: Ziua Mondială a Zoonozelor Reviewed by Diana Popescu on iulie 05, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.