15 august: Ziua Inundării Nilului

  Inundarea Nilului, o sărbătoare marcată de egipteni timp de două săptămâni începând cu 15 august, este cunoscută în Egipt drept Wafaa-El-Nil.  Această celebrare recunoaște importanța fluviului Nil în activitățile culturale, economice și sociale ale Egiptului. Oamenii conștientizează într-o mai mare măsură cu acest prilej modul în care bogata lor istorie și prosperitatea lor economică a provenit din revărsarea Nilului. De fapt, în traducere, Wafaa-El-Nil înseamnă "Fidelitatea Nilului", o denumire ce sugerează felul în care egiptenii văd evenimentul anual ca o constantă de care depinde soarta fiecăruia.


Nilul este printre cele mai mari fluvii din lume. Cu o lungime de circa 6.650 de kilometri, traversează 11 țări africane: Tanzania, Uganda, Ruanda, Burundi, Republica Democratică Congo, Kenia, Etiopia, Eritreea, Sudanul de Sud, Republica Sudan și Egipt. Este prețuit pentru agricultură și pescuit, și este sursa principala de apă pentru Egipt, Sudan și Sudanul de Sud.       

                

15 august: Ziua Inundării Nilului

Inundarea Nilului este celebrată în Egipt de mii de ani. Egiptenii au atribuit înălțarea bruscă a nivelui apelor sale zeilor lor. Ei credeau că apa Nilului da pe dinafară an de an pentru că zeița Isis își plângea soțul, Osiris, ucis de către Set. Fluviul părea să provoace inundații din cauza lacrimilor ei, în vreme ce ea  încerca să reîntregească, să coasă înapoi trupul măcelărit al lui Osiris. 


Motivul pentru care inundarea era extrem de apreciată era că fluviul lăsa în urmă sa mâl, nămol negru, atunci când nivelul apei revenea la normal. Acesta era bogat în minerale și vitamine care fertilizau grânele, le făceau să crească în abundență. Așadar, ieșirea fluviului din matcă le îngăduia egiptenilor să aibă recolte îmbelșugate în deșert. Acest teren agricol constituia numai 3% din pământul Egiptului, dar era foarte fertil. Era o regulă generală faptul că prosperitatea anului depindea de cât de mult mâl lăsa în urmă inundația. 


Repere din istoria Zilei Inundării Nilului


- 1770: James Bruce călătorește pe Nil până la sursă sa din Etiopia.


- 1869: Este construit Canalul Suez, ce oferă fundația pentru ceea ce va deveni o rută globală a comerțului.


14 august: Ziua Iubește-ți Librăria


- 1922: Egiptul își declară independența.


- 2020: Încep construcțiile la marele baraj etiopian care va fi, la final, cea mai mare hidrocentrală din lume. 


Lucruri interesante despre Egipt


- Unul dintre cele mai vestite personaje din istoria antică egipteană, Cleopatra a fost, de fapt, grecoaică.


- Egiptul deține 7 situri desemnate de UNESCO ca fiind parte a Moștenirii Mondiale.


- Calendarul de 365 de zile divizate în 12 luni, utilizat actual, își are originea în Egipt.


- Conturile de media socială din Egipt cu mai mulți de 5.000 de urmăritori trebuie să adere la legile media ale țării și sunt monitorizate de către autorități. 


15 august: Ziua Acadiană

15 august: Ziua Inundării Nilului 15 august: Ziua Inundării Nilului Reviewed by Diana Popescu on august 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.