4 august 2022: Ziua Festivalului Qixi

 Festivalul Qixi, o sărbătoare internațională marcată în a șaptea zi din a șaptea lună selenară din calendarul chinezesc, este bazată pe o stranie poveste despre o țesătoare magică din ceruri și un cioban de vite. Este cunoscută, popular, ca "Ziua Sfântului Valentin Chinezească".


Dacă în 2022  se desfășoară pe 4 august, în următorii ani are loc astfel: 2023 - 22 august, 2024 - 10 august, 2025 - 29 august, 2026 - 19 august. 


Oameni sărbătoresc această zi și ca una a iubirii, cumpărând cadouri pentru tovarășii lor de viață, partenerii lor.             

                                          

4 august 2022: Ziua Festivalului Qixi

Cum spuneam, Festivalul Qixi își are rădăcinile în folclorul chinezesc. Potrivit legendei, Zhinu, o fată țesătoare din ceruri, a coborât pe pământ și s-a îndrăgostit de un muritor pe nume Niulang. Cei doi s-au căsătorit, fără ca mama lui Zhinu, regina cerurilor, să știe asta. Zhinu a a născut doi copii frumoși și a trăit fericită împreună cu bărbatul său până când mama ei a aflat de fapta sa neligiuită. Mama a fost cuprinsă de manie, și și-a trimis soldațîi pentru a o recupera. În acest fel, Zhinu a ajuns din nou în ceruri.


 Mai târziu, Niulang a încercat să-și recupereze soția, însă zeița cerurilor și-a utilizat acul de păr pentru a crea un rău imens, crezând că în acest fel îi va separa pe cei doi iubiți. Dragostea dintre Niulang și Zhinu a fost însă mai puternică decât crezuse. Ea a impresionat atât de mult coțofanele încât ele au zburat și au creat un pod spre cer,  peste râul zeiței.


3 august 2022: Ziua Regatei


Văzând iubirea de neclintit dintre copila sa și bărbatul muritor, zeița le-a permis iubiților să se întâlnească pe podul de coțofene în cea de-a șaptea zi a celei de-a șaptea luni selenare, în fiecare an, și așa a apărut Festivalul Qixi. 


Conform mai multor credințe chinezești, râul din poveste reprezintă Caleea Lactee, în vreme ce Zhinu și Niulang sunt reprezentanți de constelațiile Vega și Altair. Festivalul a fost recunoscut ca o sărbătoare formală pentru prima oară în timpul dinastiei Han, cu peste 2.600 de ani în urmă. Deși are o tentă romantică, festivalul nu a fost inițal destinat iubiților, ci pentru ca fetele țesătoare să o venereze pe Zhinu și să se perfecționeze în meșteșugul lor. 


4 august: Ziua Internațională a Leopardului Pătat

4 august 2022: Ziua Festivalului Qixi 4 august 2022: Ziua Festivalului Qixi Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.