12 septembrie: Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud

 Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud de pe 12 septembrie este celebrată în fiecare an de mai multe țări din toată lumea. Ca o manifestare a diplomației mondiale și a unității statelor, cooperarea dintre guvernele din sudul globului a ajutat la instaurarea păcii. Într-o lume tot mai globalizată, solidaritatea este o chestiune presantă, în special pentru țările sărace.


Cooperarea dintre țări a fost unul din principiile ONU încă de la fondarea sa. Cooperarea sud-sud, îndeosebi, a început să atragă atenția din cauza diferenței dintre venituri, produsul intern brut, și dezvoltarea umană în țări din diferite regiuni. Sărbătoarea din 12 septembrie țintește să promoveze cooperarea între țările în curs de dezvoltare. Acest lucru a dus la crearea Programului de dezvoltare al Națiunilor Unite în 1965 și a Biroului Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud, în cadrul sistemului ONU, în 1974. 

                                   

12 septembrie: Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud

Acest birou este principalul corp organizațional din spatele Zilei Internaționale pentru Cooperarea Sud-Sud, și coordonează inițiativele de cooperare ONU. În 1978, după Conferința Sudului Global, ONU a implementat unul dintre cele mai timpurii programe capacitând această formă de cooperare. Odată cu avansul tehnologic, cooperarea tehnică a devenit o chestiune tot mai importantă pentru creșterea economică a țărilor în curs de dezvoltare. Conferința Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud a ajuns un eveniment anual, organizat pentru a trasa repere, programe și obiective specifice în termeni de materializare a acestei forme de cooperare internațională. 


11 septembrie: Ziua de Comemorare a Animalelor de Companie


În 2009, Biroul Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud a devenit o entitate independentă în cadrul ONu, cu scopul de a furniza mai multe resurse și a pune în practică programe de cooperare pe scară largă. În 2015 a fost adoptată Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă, unul dintre cele mai importante documente referitoare la ințiativa Cooperării Sud-Sud a Națiunilor Unite. După asta, mai multe guverne au luat parte la efortul de colaborare, implementând programe de cooperare tehnică, în beneficiul creșterii economice a țărilor în curs de dezvoltare. 


12 septembrie: Ziua Jocurilor Video

12 septembrie: Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud 12 septembrie: Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.