20 septembrie: Ziua Orezului Prăjit

 În fiecare an, celebrarea Zilei Orezului Prăjit de pe 20 septembrie ne încurajează să ne delectăm cu versiunea preferată de orez prăjit sau să ne bucurăm pentru prima dată de această mâncare delicioasă. Preparată, îndeobște, cu boabe de orez lunguiețe, ceapă, morcovi, mazăre și ouă, aceasta este în stare să ne creeze o plăcere cumva vinovată. Indiferent dacă o gătim cu carne de vită, porc sau pasăre, cel puțin pe 20 septembrie, este timpul să ne delectam cu ea. 


Orezul prăjit a apărut în timpul dinastiei Sui din China și este mâncarea națională din Malaezia și Indonezia, fiind consistent prezentă în bucătăriile Asiei sudice, sud-estice și estice.  

           

20 septembrie: Ziua Orezului Prăjit

Primul restaurant japonez "teppanyaki", Benihana, a întemeiat Ziua Orezului Prăjit în 2018, pentru a celebra acest tip îndrăgit de mâncare. Pentru mulți, orezul prăjit nu este doar unul din felurile favorite servite la o masă, ci chiar felul principal, explodând de arome care ne aduc la paroxism papilele gustative. Benihana a servit vestitul său orez prăjit de peste 50 de ani generațiilor de gurmanzi din țara sa. Acum, această mâncare gustoasă este apreciată oriunde pe glob.


Hokkien și Yangahou sunt varietăți populare de orez prăjit în marea Chină. Japonezii numesc orezul prăjit chinezesc "Chahan". Asia de sud-est se laudă cu variante similare de orez prăjit malaeziene și singaporeze (Thai Khaophat" și "nasigoreng").


Restaurantele din lumea occidentală au inventat propriile variante de orez prăjit. Meniurile vegane includ specialitatea de orez prăjit cu ouă. Există mai multe varietăți sud-americane, precum "arroz mamposteao" din Puerto Rico, "arroz frito" din Cuba, și "Chaulafan" din Ecuador.


Lucruri interesante despre orezul prăjit


- Orezul prăjit a fost inventat ca o formă de prezervare a orezului fiert rămas de la o masă, potrivit obiceiului chinezesc de a nu se risipi mâncarea. 


- De la deschiderea să, Benihama a gătit circa 1.200 .000 de kilograme de orez prăjit.


19 septembrie: Ziua de Conștientizare a Disecției Aortice


- Numele "beniham" înseamnă în limba japoneaza "șofranul roșu".


- Proprietarul Benihama, Hiroaki Aoki, a făcut parte din echipa de lupte a Japoniei participantă la Jocurile Olimpic din 1960. 


- Caloriile dintr-o singură farfurie cu orez prăjit echivalează cu cele ale unei jumătăți de ceașcă cu înghețată!


20 septembrie: Ziua Pizza Pepperoni

20 septembrie: Ziua Orezului Prăjit 20 septembrie: Ziua Orezului Prăjit Reviewed by Diana Popescu on septembrie 19, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.