1 noiembrie: Ziua Lumânării Parfumate

 Să tragem adânc aer în piept și să ne relaxăm în vreme ce celebrăm  Ziua Lumânării Parfumate de pe 1 noiembrie. Este o zi de apreciere a efectelor calmante ale lumânărilor parfumate și una care ne oferă o oază de seninătate în mijlocului agitatului trai cotidian.


Lumânările există de mii de ani. Nu se știe cu exactitate despre originea producerii lor, dar există dovezi că civilizații diferite au creat lumânări cu mai mulți de 5.000 de ani în urmă. Egiptenii antici făceau lumânări în anii 3.000 î.Hr. dintr-o combinație de grăsime animală și stuf. Stuful nu era asemeni fitilului pe care-l folosim astăzi, iar grăsimea animală era utilizată în loc de ceara întrebuințată în prezent. În anii 500 î.Hr., romanii meșteșugeau lumânări prin înmuierea papirusului rulat făcut din rășina plantei de papirus și topeau repetată seu (derivat din grăsime de vită și oaie) ori din ceara albinelor.       

                                       

1 noiembrie: Ziua Lumânării Parfumate

Mărturii de pe tot globul arată că și alte ciilizatii au utilizat lumânări cu fitil. Se spune că japonezii își confecționau lumânările din ceară extrasă din arbori de nuci iar, în India, oamenii făceau ceară prin fierberea fructului de scorțișoară. Aceastea au fost, probabil, primele lumânări parfumate, întrucât emanau un miros plăcut când erau arse.


Lumânările și-au pierdut popularitatea ca mod esențial de iluminare odată cu invenția becului, în 1879. Ele au devenit obiecte mai curând decorative, până au apărut cele dintâi lumânări parfumate.


Pe la mijlocul anilor 1890, lumânările parfumate au fost consacrate ca surse de îmbunătățire a aerului sau cadouri apreciate.


Lucruri interesante despre lumânări


- Deoarece erau produse din produse animale precum grăsimea de vită și din ceară de albine, nu era deloc neobișnuit ca lumânările să fie mâncate în vremurile de foamete.


- Pentru grecii antici, lumânările de pe tort reprezentau luna strălucitoare și templul lui Artemis, zeița vânătorii.


31 octombrie: Ziua Mondială a Economiilor


- Lumânările parfumate au un impact asupra papilelor gustative. Simțul nostru al mirosului influențează în mare măsură simțul nostru gustativ.


- Polonia fabrică 38% din toate lumânările confecționate în Uniunea Europeană. 


- În 2018, în Uniunea Europeană, producția de lumânări a avut valoarea de 1.368 de milioane de euro, cu o creștere cu 18% față de 2013. 


1 noiembrie: Ziua Mondială Vegană

1 noiembrie: Ziua Lumânării Parfumate 1 noiembrie: Ziua Lumânării Parfumate Reviewed by Diana Popescu on octombrie 31, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.