13 octombrie: Ziua Limbii Engleze

 Ziua Limbii Engleze este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 octombrie, în semn de comemorare a datei când parlamentul britanic a deschis pentru prima oară o nouă sesiune, în 1632, înlimba engleză, și nu în cea franceză. Această zi celebrează, totodată, universalitatea limbii engleze și modul cum a evoluat de-a lungul secolelor. În prezent, există peste 7.000 de variații ale englezei, o limbă care s-a remarcat prin adoptarea multor cuvinte din alte limbaje.


Proiectul Zilei Limbii Engleze a fost lansat pe 13 octombrie 2009. Pe 13 octombrie 1632, a aprobat un statut al cuvântărilor care să le permită membrilor săi să aibă dezbateri în limba engleză. Acest lucru a făcut engleza că limba oficială a legii și creării de legi.   

                           

13 octombrie: Ziua Limbii Engleze

Engleza este o limbă vastă. În Dicționarul Oxford există peste 250.000 de cuvinte, în afarâ de termeni tehnici, științifici și de argou. Engleza este, probabil, limba cu cele mai multe sinonime, din cauza capacității sale enorme de a asimila cuvinte din numeroase alte limbi, incluzând germana, greaca, portugheza, latina și chiar din limbi ale coloniilor în care s-a răspândit. Anii de colonialism au dus ca engleză de astăzi să aibă termeni și din culturile asiatice, caraibiene și africane.


Voința limbii engleze de a absorbi și adapta cuvinte și expresii din alte limbi este ceea ce o face extrem de diferită de alte limbi, precum franceza. 


Repere din istoria zilei Limbii Engleze


- Secolele V - VII după Hristos: Engleza originează din dialecte anglo-friziene aduse în Britania de migranții anglo-zaxoni.


- Anii 1500: Engleza utilizată de William Shakespeare începe să se dezvolte. 


12 octombrie: Ziua Fosilei


- Secolul al XVII-lea: Se încheagă engleza modernă, similară celei vorbite în prezent.


- 1755: Samuel Johnson publică primul dicționar al limbii engleze. 


Lucruri interesante despre limba engleză


- William Shakespeare a adăugat peste 1.000 de cuvinte limbii engleze.


- La origine, engleza a avut 29 de litere față de cele de 26 de astăzi.


- Engleza este limba oficială a călătoriilor cu avionul. 


- Cel mai lung cuvânt din limba engleză este "Pneumonoultramiscropicsilicovolcanoconiosis", un termen medical care se referă la o boală de plămâni provocate de inhalarea de praf.


- Cel mai obișnuit adjectiv din engleză este "good" (bun/bine).


13 octombrie: Ziua Internațională a Scepticilor

13 octombrie: Ziua Limbii Engleze 13 octombrie: Ziua Limbii Engleze Reviewed by Diana Popescu on octombrie 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.