13 octombrie: Ziua Internațională a Scepticilor

 Ești una din acele persoane care au în gură un iz de oțet, amăreala, oricând aud orice opinie sau  părere diferită de a lor? Pui totul sub semnul întrebării și nu accepți lucrurile așa cum par la prima vedere ? Ei bine, în cazul ăsta, Ziua Internațională a Scepticilor, celebrată anual pe 13 octombrie, este una cât se poate de potrivită pentru tine!


Cuvântul "sceptic" provine din cel grecesc "skepis", cu semnificația de "investigație". Scepticii din antichitate erau, de fapt, alăturați unei școli filosofice al cărei țel fundamental era "o viață fără vreo credință". În dialogurile filosofice antice, un sceptic era adeseori în confruntare cu un stoic, un cinic sau un epicurean, interlocutori a căror funcțiune era să contrazică opiniile scepticului.  

             

13 octombrie: Ziua Internațională a Scepticilor

Scepticismul este o atitudine față de aspecte ale realității, informațiilor, afirmațiilor altora, indiferent dacă este filosofică, religioasăsau științifică. Această atitudine a permis societății  umane și înțelegerii sale asupra lumii să evolueze, să se dezvolte. 


12 octombrie: Ziua Mondială a Artritei


Multe pretenții pseudoștiințifice, mituri și înșelăciuni din decursul istoriei au fost aduse astfel la lumină și destrămate, grație scepticilor, precum Galileo Galilei. Cine știe, poate că fără contribuția lui Galilei, am putea avea încă credință că Soarele se rotește în jurul Pământului...


În vremurile moderne, scepticismul este considerat un semn de inteligență întrucât indică dorința de a se ajunge la un adevăr autentic. Desigur, există și un scepticism "șoșonist", lipsit de orice bază rațională, care împinge oamenii spre dezastre atât individuale, cât și colective. 


13 octombrie: Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor

13 octombrie: Ziua Internațională a Scepticilor 13 octombrie: Ziua Internațională a Scepticilor Reviewed by Diana Popescu on octombrie 12, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.