Mitul lui Halcyon și Ceyx | Legende antice ale dragostei

 Povestea lui Halcyon și Ceyx este înduioșătoare și portretizează dragostea care triumfă asupra tragediei. Cei doi tineri erau atât de îndrăgostiți unul de altul încât nici zeii, și nici muritorii, nu i-au putut separa. Din acest mit derivă și expresia "zilele alcionului".


Mitul lui Halcyon și Ceyx


Frumoasa Halcyon a fost fiica lui Aelous, zeul grec al vântului, mama sa fiind fie Enarete, fie Aegiale. A fost devotata soție a lui Ceyx, rege din Trachis (Grecia centrală), care își guverna regatul sub semnul dreptății și al păcii. Halcyon și Ceyx erau admirați de zei și muritori atât pentru marea lor frumusețe fizică, cât și pentru dragostea profundă pe care și-o purtau unul celuilalt.      

   

Mitul lui Halcyon și Ceyx | Legende antice ale dragostei

Adeseori, când erau în pat se numeau unul pe altul Zeus și Hera. Acest lucru l-a înfuriat pe regele zeilor, care vedea acest lucru ca jugnitor. Zeus a așteptat clipa potrivită pentru a pedepsi arogantul cuplu care îndrăznea să se compare cu zeii.


Ceyx jelea încă moartea fratelui sau când a fost adânc tulburat de niște semne de rău augur pe care le observase. A decis, deci, să consulte Oracolul lui Apollo din Carlos, în Ionia (Anatolia vestică). Halcyon a încercat să schimbe hotărârea soțului ei de a călători pe mări periculoase pentru a ajunge la Oracol.


Ea i-a reamintit de riscurile furiei vânturilor pe care chiar tatăl său, zeul vânturilor, le controla cu dificultate, și i-a cerut să-l însoțească. Ceyx nu voia să-și supună soția iubită unor pericole nenecesare. Halcyon a considerat ca un presentiment rău vasul pe care era îmbarcat bărbatul sau, pe când se îndepărta de port.


Zeus s-a gândit că acesta era timpul potrivit pentru a penaliza cuplul și sacrilegiul său. A trimis un fulger care a dat naștere unui uragan ce a lovit vasul și a început să-l scufunde.


Ceyx și-a dat seama că acesta era sfârșitul său și, înainte să se înece, s-a rugat zeilor ca trupul său neînsuflețit să fie dus pe mal, astfel încât iubita sa Halcyon să-i facă riturile funerare. Pe când Ceyx își dădea ultima suflare, tatăl său, Esophorous, steaua dimineții, l-a privit neajutorat printre nori, incapabil să plece din ceruri și să-și salveze fiul.


Frumoasa Halcyon și-a așteptat soțul o vreme îndelungată, rugându-se în continuu zeilor, în special lui Hera, regina zeilor, pentru întoarcerea în siguranță a lui Ceyx. Hera a avut o mare părere de rău pentru soarta tragică a lui Ceyx. Și-a trimis mesagera, Iris, zeița curcubeului, să-l caute pe Hypnos, zeul somnului, alinătorul celor îndurerați, căruia i-a încredințat misiunea de a o informa, cu delicatețe, pe Halcyon despre moartea bărbatului ei. Hypnos, la rândul său, i-a dat această misiune fiului lui, Morpheus, un expert în producerea de apariții.


Mitul lui Iphis și a lui Ianthe | Legende antice ale dragostei


Morpheus a creat un spectru vivid al lui Ceyx care i-a relatat lui Halcyon circumstanțele tragice al naufragiului și pieirii soțului ei. Cuprinsă de disperare, Halcyon a fugit către țărm, bătându-se în piept și sfâșiindu-și hainele. Deodată, a observat corpul unui bărbat adus spre mal de valuri. Apropiindu-se, a realizat că era trupul iubitului său Ceyx.


După ce a îndeplinit riturile de înmormântare pentru acesta, nemaiputând să trăiască fără Ceyx, s-a aruncat în mare și s-a înecat, hotărâtă să se alăture soțului ei pe tărâmul morților.


Zeii Olimpului au fost profund afectați de sfârșitul lui Halcyon și Ceyx și, impresionați de iubirea lor reciprocă, o iubire pe care nici măcar moartea nu o putea învinge.


Căindu-se pentru acțiunea sa grăbită, impulsivă, responsabilă pentru tragedie, Zeus a transformat cuplul în păsări halcyon. Mitul trăiește și astăzi în expresia "zilele alcionului". Conform legendei, pentru a reduce vremea rea din săptămânile din fiecare ianuarie, Aeolus, tatăl lui Halcyon, liniștește valurile și vânturile, astfel încât, păsările cu aceleași nume să-și poată face în siguranță cuiburile și să-și depună ouăle. De aceea, termenul "zilele alcionului" semnifică o perioadă de mare pace și liniște. 


Mitul lui Tezeu şi al Ariadnei | Poveşti de dragoste antice

Mitul lui Halcyon și Ceyx | Legende antice ale dragostei Mitul lui Halcyon și Ceyx | Legende antice ale dragostei Reviewed by Diana Popescu on octombrie 16, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.