Mitul lui Iphis și a lui Ianthe | Legende antice ale dragostei

Legenda lui Iphis și a lui Ianthe este singura poveste mitologică despre atracția erotică dintre două femei, nu numai în opera lui Ovidiu, ci și în întreagă mitologie grecească. Dacă Ovidiu a considerat drept potrivită o astfel de dorința, atracție, acest lucru este încă unul controversat!


Potrivit "Metamorfozelor" poetului roman Ovidiu, era odată un bărbat cu o origine umilă, dar foarte respectat, pe nume Ligdus, care trăia în Phaestus împreună cu soția lui, la un moment dat însărcinată, Telethusa. 


Ligdus își dorea două lucruri din acest punct de vedere: ca nevasta sa să aibă cât mai puțin posibile dureri ale nașterii și să aducă pe lume un băiat. Deoarece cuplul era sărac, nu și-ar fi putut permite să asigure zestrea unei fete. Telethusa era disperată însă, într-o noapte, a fost vizitată în vis de zeița egipteană Isis.            

                                             

Mitul lui Iphis și a lui Ianthe | Legende antice ale dragostei

Zeița a fost însoțită de alte divinități, și anume Anubis, Bubastis ori Bastet, Apis, zeul tăcerii (Harpocrates) și zeul șarpe egiptean. Isis a sfătuit femeia să nu se supună poruncilor soțului ei și să păstreze copilul, chiar dacă era o fată, garantându-i că îi va da în viitor orice ajutor de care ar fi avut nevoie. 


Telethusa a dat naștere unei fete, însă i-a ascuns bărbatului ei genul copilului, și l-a crescut ca pe un băiat. Ligdus l-a botezat Iphis, după numele tatălui său. Telethusa a fost satisfăcută de alegerea numelui a soțului ei, fiindcă era unul neutru, potrivit atât unei femei, cât și unui bărbat. 


Când Iphis a ajuns la vârsta adolescenței, Ligdus, neștiind încă adevărul, a aranjat ca "fiul" lui să se căsătorească cu frumoasa, cu un păr minunat, Ianthe, fiica a lui Telestes.


Nedându-și seama că era, de fapt, femeie, Ianthe s-a îndrăgostit de Iphis, care avusese aceeași învățători ca și ea. La fel, Iphis a fost cuprinsă de o dragoste arzătoare pentru Ianthe. 


Iphis s-a lamentat și s-a rugat zeiței Juno să-i acorde sprijin, întrucât năzuia să se căsătorească cu Ianthe, dar știa că acest lucru îi era imposibil atâta timp cât era femeie. 


Telethusa a întârziat pe cât posibil nunta copilului său, până când nu a mai putut face asta. 


Într-o zi, dinainte de nuntă, Telethusa, profund îngrijorată, și-a dus fiica la templul lui Isis și s-a rugat de zeiță să o ajute pe fata sa. Mișcată de această situație, Isis a transformat-o pe Iphis într-un bărbat. 


Astfel, Iphis s-a însurat cu Ianthe și cei doi au trăit fericiți împreună până la adânci bătrâneți, mariajul lor fiind vegheat de Juno, Venus și Hymeianos, zeul căsătoriei. 


Mitul despre Pygmalion şi Galateea - Legende antice ale dragostei

Mitul lui Iphis și a lui Ianthe | Legende antice ale dragostei Mitul lui Iphis și a lui Ianthe | Legende antice ale dragostei Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.