17 noiembrie 2022: Ziua Mondială a Filosofiei

 Celebrăm Ziua Mondială a Filosofiei în cea de-a treia joi din noiembrie, în fiecare an, dar prima această sărbătorire s-a petrecut pe 21 noiembrie 2002, sub egida UNESCO. Dacă în 2022, Ziua Mondială a Filosofiei se desfășoară pe 17 noiembrie, în anii următori este marcată astfel: 2023 - 16 noiembrie, 2024 - 21 noiembrie, 2015 - 20 noiembrie. 


Filosofia, ocupându-se de conceptele existenței, cunoașterii, valorilor, minții, limbajului și rațiunii, a evoluat, desigur, de-a lungul istoriei. A dat formă, cu siguranță, lumii contemporane și va modela și transforma societățile noastre viitoare.                

          

17 noiembrie 2022: Ziua Mondială a Filosofiei

În 2007, UNESCO a publicat un program de 726 de pagini, multilingvistic (arabă, chineză, engleză, franceză, rusă și spaniolă), pornind de la documentele Conferinței sale Generale din a treizecișitreia sesiuni din Paris, din 2005. 


În lansarea acestei zile, în 2005, UNESCO a evidențiat că filosofia este vitală pentru tineri, fiind o disciplină care inspiră analizarea obiectivă și evaluarea formării unei judecați. Ziua Mondială a Filosofiei stimulează  dezvoltarea unei gândiri raționale critice independente, care conduce la îmbunătățirea înțelegerii lumii, încurajarea păcii și toleranței. 


Lucruri interesante despre Ziua Mondială Filosofiei


- Primul filosof a fost Tales din Milet, iar Aristotel și Platon sunt considerați doi dintre cei mai timpurii și vestiți filosofi.


16 noiembrie: Ziua Clarinetului


- UNESCO a introdus filosofia ca un instrument de încurajare a moralei culturii internaționale, a dezbaterii filosofice care promovează respectul uman și diversitatea umană. 


- În 2010, celebrarea Zilei Mondiale a Filosofiei a fost umbrită de un boicot organizat al academicienilor din toată lumea, declarând că sărbătorirea din Teheran ar risca să preschimbe festivalul într-o propagandă politică pentru o administrare vicioasă. 


17 noiembrie: Ziua Mondială a Prematurității


Imagine - Ganditorul: Sculptură de Auguste Rodin

17 noiembrie 2022: Ziua Mondială a Filosofiei 17 noiembrie 2022: Ziua Mondială a Filosofiei Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 16, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.