22 decembrie: Ziua Matematicii

 Deși unora nu le pică bine această sărbătoare cu puțin înainte de Crăciun, Ziua Matematicii celebrează an de an acest domeniu și ziua de naștere a vestitului matematician indian Srinijva Ramujan. Geniul lui Ramujan a fost considerat de matematicieni a fi la același nivel cu cel al lui Euler și al lui Jacobi din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea.


Ramujan s-a născut în 1887, în Erode Tamil Nadu, în familia brahmană Iyengar. La vârsta de 12 ani, în ciuda unei educații formale, a excelat în trigonometrie și a dezvoltat multe teoreme el însuși. 

          

22 decembrie: Ziua Matematicii

În 1904, după terminarea școlii secundare, Ramujan a devenit eligibil pentru o bursă de studii la Colegiul de Arte Guvernamental, în Kumbakonam, însă nu a putut profita de ea întrucât nu strălucea la alte materii de studiu. La 14 ani a fugit de acasă și s-a înscris la Colegiul Pachaiyappa, din Madras, unde, de asemeni, s-a remarcat în matematică fără a avea rezultate bune în alte domenii, fiind astfel incapabil să obțină diploma în arte. Trăind într-o mare sărăcie, Ramujan s-a concentrat pe o cercetare independentă în matematică. 


Curând, a fost remarcat în cercurile matematice din Chennai. În 1912, Ramaswami Iyer, fondator al Societății Matematice Indiene, l-a ajutat să obțină o slujbă de funcționar la Madras Port Trust. Ramujan a început să-și transmită lucrările matematicienilor britanici, bucurându-se astfel apoi de o mare realizare în 1913, când G.H. Hardy, de la Cambridge, l-a chemat la Londra, impresionat de teoremele sale. 


21 decembrie: Ziua Snowboard-ului


Ramujan a ajuns în Marea Britanie în 1914, unde Hardy l-a introdus la Colegiul Trinity din Cambridge. În 1917 și-a stabilizat drumul spre succes după ce a fost ales membru al Societății Matematice din Londra și a devenit, totodată, în 1918, membru al Societății Regale, fiind unul dintre cei mai tineri care au ajuns la această poziție onorabilă. 


Ramujan s-a întors în 1919 în India, deoarece nu se putuse obișnui cu dieta din Marea Britanie. Starea de sănătate a continuat să i se deterioreze și a murit în 1920, la vârsta de 32 de ani. Împlinirile sale în matematică sunt încă prețuite în toată lumea. A lăsat în urmă trei caiete cu notițe continând rezultate matematice nepublicate, la care specialiștii au continuat să lucreze în anii următori. 


22 decembrie: Ziua "Îndrăgește tăcerea"

22 decembrie: Ziua Matematicii 22 decembrie: Ziua Matematicii Reviewed by Diana Popescu on decembrie 21, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.