5 decembrie: Krampusnacht | Noaptea lui Krampus

 Krampusnacht | Noaptea lui Krampus este celebrată an de an în Germania, alte țări europene și Australia. Are loc în noaptea dinaintea zilei Sfântului Nicolae, una în care oamenii se îmbracă precum diavolul Krampus și urmăresc pe străzi copiii obraznici. Celor mici li se povestește despre Krampus și li se dau mănunchiuri de "puten" sau de nuiele, astfel încât să nu-l uite pe Krampus după plecarea acestuia. 


Krampusnacht este, așadar, o noapte dedicată diavolului Krampus, despre care se credea că este o creatură pe jumătate om și pe jumătate țap. Este înfățișat ca fiind păros, cu coarne mari, cu copite despicate de țap, ochi roșii și având colți. Oricum, descrierea lui Krampus diferă de la o regiune la alta. În unele cazuri, este descris purtând lanțuri, iar care se costumau aidoma lui zăngăneau adeseori din acestea pentru a crea un efect maxim de înfricoșare. Lanțurile reprezintă, de fapt, în mitologia creștină, legarea diavolului de către Iisus Hristos. 

                         

5 decembrie: Krampusnacht | Noaptea lui Krampus

De obicei, Krampus poartă cu el mănunchiuri de nuiele pe care le utilizează pentru a bate copii care nu se poartă bine. Cu ocazia celebrărilor, familiilor li se înmânează mănunchiuri de acest tip astfel încât copiii să-și amintească de amenințarea lui Krampus de-a lungul întregului an și să nu se dedea obrăzniciilor.


4 decembrie: Ziua Internațională a Băncilor


În țările în care se sărbătorește Krampusnacht, Sfântul Nicolae face daruri copiilor însă, dacă aceștia nu sunt cuminți, vine apoi Krampus pentru a le lua cadourile primite, dându-le, în schimb, cărbuni și "ruten". 


Deși nu este clară originea lui Krampus, ideea unei identități demonice cu coarne este precreștină. O astfel de entitate păgână ar fi putut fi asimilată în tradițiile de sezon, devenind parte a sarbatoririlor ce conduc către Crăciun. 


Repere din istoria Krampusnacht


- Anii 1500: Începe Krampusnacht. John J. Honigmann scrie despre festivalul în care diavoli încornorați terorizează străzile, pe când este în Irdning, un oraș din Styria, Austria.


- Anii 1800: Europenii schimbă cărți poștale de Crăciun, conținând și salutări de la Krampus.


- 1932: Tradiția și celebrarea sunt interzise de guvernul Dolfuss  dn Austriacare, de asemeni, distribuie pamflete despre "răutatea" lui Krampus.


- Anii 1950: După căderea guvernului Dolfuss, tradiția Krapus este revitalizată, continuând până în zilele noastre. 


5 decembrie: Ziua Internațională a Voluntarului pentru Dezvoltarea Economică și Socială

5 decembrie: Krampusnacht | Noaptea lui Krampus 5 decembrie: Krampusnacht | Noaptea lui Krampus Reviewed by Diana Popescu on decembrie 04, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.