Mark Twain: O scrisoare de la Moș Crăciun

 În 1875, Mark Twain a scris o scrisoare către fiica sa, Susie, care avea trei ani la acea vreme, pe care a semnat-o "Iubitorul tău Moș Crăciun". Susie  trimisese în acel an prima ei scrisoare către Moș Crăciun, iar Mark Twain, ca scriitor, nu putea să lase ca fata sa să simtă că epistolă ei nu fusese luată în seamă, așa că s-a decis să pună pe hârtie, drept răspuns, următoarea scrisoare pentru "Draga mea Susie Clement", sosită de la însuși "Omul din lună". Mark Twain a fost foarte apropiat de fiica lui și, din nefericire, aceasta a murit timpuriu, la vârsta de numai 24 de ani, în 1896.


O scrisoare de la Moș Crăciun de Mark Twain


Draga mea Susie Clemens, 


Am primit și am citit toate scrisorile pe care tu și sora ta mai mică mi le-ați trimis... Pot desluși fără nici o problemă însemnele crestate și fantastice ale tale și ale surioarei tale. Dar am dificultăți cu niște scrisori pe care le-ai dictat mamei și dădacei tale, întrucât sunt străin și nu pot citi foarte bine scrisul englezesc. Vei descoperi că nu fac greșeli în privința lucrurilor pe care tu și sora ta le-ați comandat în scrisorile voastre. Am coborât pe hornul casei voastre la miezul nopții, când erați adormite, le-am livrat pe toate eu însumi și, de asemeni, v-am sărutat pe amandouă... Dar... au fost ... una sau două mici comenzi pe care nu le-am putut onora, fiindcă nu le-am mai avut în stoc...               


Mark Twain: O scrisoare de la Moș Crăciun

Ah, în privința câtorva cuvinte din scrisoarea mamei voastre... pe care le-am înțeles ca fiind "un cufăr plin cu haine pentru păpuși". Așa este? Voi veni la ușa bucătăriei voastre pe la ora nouă, în această dimineață, pentru a verifica asta. Trebuie să-i spui lui George că este nevoie să meargă pe vârfuri și să nu vorbească atunci, în caz contrar urmând să moară într-o zi. Apoi, trebuie să urci până în camera dadacei, să te așezi pe un scaun sau pe patul acesteia și să-ți pui urechea la tubul de vorbit care duce în jos, la bucătărie și, atunci când voi fluiera de acolo, trebuie să vorbești în tub și să spui "Bun venit, Moș Crăciun!" Apoi, te voi întreba dacă a fost sau nu un cufăr ceea ce ai comandat... și, după aceea, te voi întreba ce culoare vrei să aibă... și, apoi, trebuie să-mi spui în detaliu orice lucru în parte pe care vrei să-l conțină cufărul. După aceea, când voi spune "La revedere și un Crăciun fericit micii mele Susie Clemens", tu trebuie să zici "La revedere, bunule Moș Crăciun, îți mulțumesc foarte mult!"  Apoi, trebuie să coborî în bibliotecă și să-l pui pe George să închidă toate ușile care dau în holul principal, și toată lumea din casă trebuie să stea locul o vreme.


Steaua din vârful bradului de Crăciun | Simbol și semnificație


Eu voi merge spre lună, voi lua toate acele lucruri (pentru cufăr) și, în câteva minute voi veni pe hornul șemineului de pe hol, dacă este un cufăr ceea ce vrei, pentru că nu pot duce ceva mare precum un cufăr prin hornul camerei dădacei tale, îți dai seama... Dacă voi lăsa orice urmă de zăpadă în hol, trebuie să-i spui lui George să o strângă și să o arunce în șemineu, căci eu nu timp să fac astfel de lucruri. George nu trebuie să folosească pentru asta o matură, ci o cârpă, altfel va muri într-o zi... Dacă cizma mea va lăsa vreo urmă pe marmura de pe jos, George nu trebuie să o îndepărteze. Las-o acolo pentru totdeauna în amintirea vizitei mele; și, ori de câte ori te uiți la ea sau i-o arăți cuiva, trebuie să o lași să-ți amintească să fii o fetiță cuminte. Ori de câte ori ești obraznică și cineva arată către acea urmă făcută de cizma bunului Moș Crăciun pe marmură, ce trebuie să spui, draga mea micuță?


La revedere pentru câteva minute, până cobor înapoi în lume și sun la clopoțelul de la ușa bucătăriei.


Iubitorul tău Moș Crăciun,


Pe care oamenii îl numesc, uneori, 


"Omul din lună".


Scrisorile de Crăciun ale copiilor

Mark Twain: O scrisoare de la Moș Crăciun Mark Twain: O scrisoare de la Moș Crăciun Reviewed by Diana Popescu on decembrie 24, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.