25 decembrie: Ziua A'fabet sau Ziua Fără "L"

 Ziua A'fabet sau Ziua Fără "L" este sărbătorită an de an pe 25 decembrie. Numele celebrării este, de fapt, asociat cu Noel, care este corelat intrinsec cu ideea Crăciunului, și care înseamnă în franceză "a se naște". Pe de altă parte, Noel poate fi interpretat în engleză ca "No L", adică "Fără L". Ziua este adresată tuturor entuziaștilor jocurilor de cuvinte din toată lumea.


Un calambur sau o paranomazie este o formă de joc de cuvinte care exploatea semnificațiile multiple ale unui termen ori cuvinte sunând similar, pentru obținerea unui efect umoristic sau retoric. Termenul calambur provine din Kalemberg, numele unui ambasador  german la Paris care obișnuia să stâlceasca cuvintele franțuzești.   

                                         

25 decembrie: Ziua A'fabet sau Ziua Fără "L"

Cea mai timpurie mărturie despre calambururi provine din Egiptul antic, unde erau utilizate pentru a interpreta vise și a descrie mituri. În anii 1300 î.Hr., în China, Shen Dao a folosit calambururi pentru a exprima puterea deținută de  rege. În Mesopotamia, încă din anii 2500 î.Hr., calambururile erau întrebuințate pentru a reprezenta cuvinte în cuneiforme. Tanac (Biblia ebraică), conține, de asemeni, calambururi. 


24 decembrie: Ziua Cumpărătorului din Ultimul Minut


Ambiguitățile folosite de calambururi sunt rezultatul întrebuințării intenționate de omofonii (sunete similare), omografii (cuvinte cu aceeași ortografie, dar cu semnificații diferite) și omonimii (cuvinte care sunt atât omofonice, cât și omografice). Calambururile apar în comedii, literatură și design. 


25 decembrie: Ziua Budincii de Crăciun

25 decembrie: Ziua A'fabet sau Ziua Fără "L" 25 decembrie: Ziua A'fabet sau Ziua Fără "L" Reviewed by Diana Popescu on decembrie 25, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.