30 ianuarie: Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii

 Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii este marcată în fiecare an pe 30 ianuarie, în școli din toată lumea, pentru a motiva cetățenii de mâine să găsească soluții nonviolente pentru conflicte. Sărbătoarea aceasta își are originea în Spania și s-a răspândit pe tot globul, reamintindu-ne de învățăturile pacifiștilor și militanților pentru nonviolență, precum Mahatma Gandhi.


Llorenc Vidal Vidal, un poet, educator și pacifist spaniol, a simțit că școlile ar trebui să fie locuri în care liderii și adulții din viitor să fie învățați despre importanța păcii universale și rezolvării conflictelor prin mijloace lipsite de violență. Cu acest obiectiv în minte, el a înființat "Dia Escolar de la No-Violencia i la Pau", adică "Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii" din 30 ianuarie, data aniversării morții legendarului apostol al păcii mondiale, Mahatma Gandhi.       

         

30 ianuarie: Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii

Vidal a inițiat această sărbătoare în orașul său, Majorca. A conceptualizat ziua ca un început pentru crearea și dezvoltarea unui ecosistem educațional facilitând învățăturile nonviolenței. De-a lungul anilor, îndeosebi datorită eforturilor lui, ziua a căpătat statutul de inițiativă de pionierat, neguvernamentală, independentă, liberă și voluntară, de popularizare a învățăturilor unei "educații nonviolente și pacificatoare", ce a fost adoptată de instituții educaționale din întreaga lume.


În prezent, Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii este cunoscută pe plan mondial și sub acronimul DENIP, derivat din numele său spaniol. 


29 ianuarie: Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză


Cu prilejul acestei zile, școli de pe toate merdianele globului organizează evenimente și conferințe în care educatorii, profesorii și elevii de la toate nivelurile sunt invitați să participe și să discute liber despre cum se poate crea o societate nonviolentă, pașnică și dreaptă. În acest fel, elevii sunt îndrumați să aprecieze și să promoveze importanța coexistenței pașnice, toleranța față de puncte de vedere diferite și respectul pentru drepturile umane și nonviolență. 


În 2010, Cercle Universel des Ambassadeurs de la Paix (Cercul Universal al Ambasadorilor Păcii), o organizație din Europa care onorează pacifiștii și militanții pentru pace, l-a numit pe Vidal "ambasador al păcii" pentru munca sa țintind pacea mondială. 


Mahatma Gandhi spunea: "Nu există vreo cale către pace, există numai pace."


30 ianuarie: Ziua Mondială a Leprei


30 ianuarie: Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii 30 ianuarie: Ziua de Școală a Nonviolenței și Păcii Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 29, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.