5 ianuarie: A Douăsprezecea Noapte



A Douăsprezecea Noapte este celebrată în fiecare an pe 5 sau 6 ianuarie, la 15 zile după Ziua de Crăciun sau Boxing Day. În acest an (2023) pică pe 5 ianuarie. Marchează sosirea Epifaniei (Bobotezei), o sărbătoare creștină care are semnificații diferite în biserica orientală și în cea occidentală. Știați că William Shakespeare a scris piesa de teatru "A Douăsprezecea Noapte" în apropierea sezonului Crăciunului?


Potrivit unor superstiții, bradul și decorațiunile de Crăciun trebuie să fie îndepărtate în această a douăsprezecea noapte pentru a nu atrage ghinionul asupra unui cămin. Dacă cineva uită să facă asta, este recomandat să le păstreze până la Candlemas/ Întâmpinarea Domnului sau până în a douăsprezecea noapte din anul următor! 
                              
5 ianuarie: A Douăsprezecea Noapte


Cea de-a douăsprezecea noapte a fost celebrată mai întâi de biserica orientală, pentru a se comemora Nașterea lui Iisus Hristos. Biserica orientală, cunoscută și ca biserica ortodoxă orientală, s-a dezvoltat inițial în Asia vestică, Europa orientală, Turcia, Balcani și Caucaz. Abia în secolul al XII-lea, nașterea lui Hristos a început să fie sărbătorită pe 25 decembrie. 


Un conciliu de preoți din Roma a instaurat cele 12 zile ale Crăciunului în secolul al IV-lea, o perioadă cuprimsa între Crăciun și Epifanie. Celebrarea Epifaniei are scopul de a comemora vizita făcută de cei trei Magi Pruncului Iisus, născut în iesle. Una dintre cauzele acestei instaurari, conform istoricilor, ar fi fost de a se sprijini administrația romană în alinierea calendarului său cu calendarele lunare din provinciile orientale.




În Anglia lui Tudor, Candlemas / Întâmpinarea Domnului  a fost marcată tradițional la finele sezonului de Crăciun.


Pe 2 februarie 1602, William Shakespeare și-a pus în scenă piesa "A Douăsprezecea Noapte" sau "Ceea ce vă doriți", în Middle Temple Hall. Deși piesa s-a desfășurat de Candlemas, mulți cred că a fost scrisă în special pentru a Douăsprezecea Noapte. 



5 ianuarie: A Douăsprezecea Noapte 5 ianuarie: A Douăsprezecea Noapte Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 04, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.