6 ianuarie: Ziua Celor Trei Regi / Magi

 An de an, pe 6 ianuarie, în cea de-a douăsprezecea zi a Crăciunului, este celebrată Ziua Celor Trei Magi sau Regi. Sărbătorită în mare parte a Europei și în America Latină (ca El Dia los Reyes), marchează glorificarea pruncului Iisus de către acești trei vizitatori de seamă ai lui. 


Celebrarea este cunoscută și ca Epifania ori Boboteaza, și datează din secolul al IV-lea. Această zi onorează botezul lui Iisus Hristos și omagiile celor trei magi pentru acesta.      


6 ianuarie: Ziua Celor Trei Regi / Magi

Mulți cred că venirea pe lume a lui Iisus a fost precedată de multe evenimente misterioase, cel mai notabil fiind, probabil, apariția stelei din Betleem. Această nouă stea a apărut pe cerul de seară înainte de nașterea lui Hristos. Cei trei magi sau regi, ale căror nume erau Caspar, Melchior și Balthasar, au călătorit pe o mare distanță pentru a-l omagia pe Iisus, căruia i-au dăruit aur, tămâie și smirnă. 


Ziua Celor Trei Regi / Magi  a rămas o sărbătoare importantă pentru catolici și ortodocși (la care poartă numele de Bobotează). În afară de obiceiul de a se face cadouri cu acest prilej, ziua are, mai ales în America de Sud, un specific culinar special. 


5 ianuarie: A Douăsprezecea Noapte


În această ultima zonă este vestită "Rosca de Reyes" (Prăjitura regilor), un desert festiv de patiserie cu o tentă simbolică. Sub forma unui cerc, ce semnifică coroana unui rege, acest cozonac conține și o mică surpriză deosebită, o figurină din plastic reprezentandu-l pe pruncul Iisus. Oricine o găsește în felia sa este obligat să găzduiască o petrecere cu ocazia "Dia de la Candelaria", Ziua "Întâmpinarii Domnului" (Candlemas), care se desfășoară anual pe 2 februarie. 


6 ianuarie: Ziua Strângerii la piept

6 ianuarie: Ziua Celor Trei Regi / Magi 6 ianuarie: Ziua Celor Trei Regi / Magi Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.